in

Nova prevara i krađa podataka: Dogovorio prodaju s nepoznatom osobom i ostao bez novaca

Ilustracija MUP

Nova phishing prijetnja putem mobilnih aplikacija – MUP savjetuje građane da ne daju nikome svoje osobne podatke!

Policijski službenici Policijske postaje Sisak zaprimili su prijavu 41-godišnjaka s područja Lekenika koji je na Internet oglasniku objavio oglas za prodaju, te mu se 16. prosinca putem WhatsApp aplikacije javila nepoznata osoba s kojom je dogovorio prodaju.

Nakon dogovora, poslao mu je poveznicu, za koju se ispostavilo da je lažna, a na koju je 41-godišnjak unio podatke bankovne kartice. Nakon što je unio broj kartice primijetio je da mu sa računa nedostaje više tisuća kuna i shvatio je da je prevaren.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 
U tijeku je tzv. phishing kampanja usmjerena na korisnike raznih internetskih oglasnika. Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.
 
Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.
 
Navedeni napadi su učestali te ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama. 
 
Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište, objavio je MUP.

policjac mjeri brzina akcija mup ilustracija

Policija će u srijedu u cijeloj Istri pojačano kontrolirati brzinu kretanja

Škola nogometa Mandalena iz Marčane djeca

MARČANA: Izvrsni rezultati Škole nogometa Mandalena – Imaju jesenske prvake županijske lige