in

Opet kruže poruke o paketima Hrvatske pošte koji još nisu preuzeti. Policija upozorava na prijevaru

Foto Pexels za Pixabay - Ilustracija

Hrvatska pošta objavila je priopćenje jer opet masovno kruže poruke o nepreuzetim paketima iz Hrvatske pošte. Nažalost, neki su nasjeli. Evo što pišu: “Putem SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja.

Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice.”

Sredinom studenog je u Policijskoj postaji Duga Resa zaprimljena kaznena prijava 19-godišnjaka. Putem lažne SMS poruke 9. studenog na mobitel je zaprimio obavijest da mu je pristigao paket, no da preko zaprimljene poveznice internetskog preglednika potvrdi svoju adresu što je i učinio. Preglednik ga je preusmjerio na lažnu stranicu trgovačkog društva koja se bavi dostavom paketa, javila je Policijska uprava karlovačka koja je objavila i danas vijest:

Jučer je u Policijskoj postaji Karlovac s ispostavom Vojnić zaprimljena kaznena prijava 43-godišnjakinje. Na mobitel je putem lažne SMS poruke zaprimila obavijest da njezin paket ne može biti isporučen zbog nedostatka podataka te je u prilogu SMS-a zaprimila i internet poveznicu, a čijim otvaranjem je preusmjerena na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unijela je podatke sa svoje bankovne kartice te je ubrzo s njenog računa izvršena uplata na nepoznati račun. Policija provodi kriminalističko istraživanje ovog događaja.
 
Internetski prevaranti vrlo su inovativni u korištenju novih tehnologija. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta stoga naučite što prije prepoznati prijevaru.  Obavezno pročitajte obavijesti i savjete pružatelja usluge kupnje/prodaje za sigurnu kupnju putem njihove stranice. U svakom slučaju, budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju. 

obrtnički dom obrtnika poreč

Udruženje obrtnika Poreč poziva na predavanje o izmjenama u poreznim propisima u 2024.

Ilustracija - Foto Policijska uprava sisačko-moslavačke

Policija našla tko je usmrtio biciklistu na cesti Tar – Labinci!