in

OŠTEĆENA ISTARSKA TVRTKA – Prevarant presreo poslovnu komunikaciju i uzeo velik novac

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja

Labinska je policija zaprimila prijavu pravne osobe s područja Svete Nedelje da je oštećena za nekoliko desetaka tisuća kuna. Naime, nepoznati počinitelj tijekom rujna presreo poslovnu komunikaciju, izmijenio podatke za uplatu novca i na taj način naveo pravnu osobu da umjesto svom vanjskom suradniku sa sjedištem u Indiji, uplati novac na drugi račun.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Riječ je o obliku poslovne prijevare, odnosno prijevare s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara možete saznati na stranicama Ravnateljstva policije, a na MUP TV YouTube kanalu pogledajte kako zaštiti osobne i poslovne podatke.

Foto SRD Baraj

VRSAR: Na Kupu Koversada najbolji Porečani i Funtanjani koji su dobili i pehar za najvećeg baraja

Foto ŽKK Istra Poreč

Porečke kuglačice dočekuju Zagrepčanke