in

Pedofil u folklornoj grupi 35 puta silovao 11-godišnju curicu. Olakotna okolnost – otac je 4 djece

Foto Pexels/Pixabay - Ilustracija

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Bjelovaru. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik (48 godina) proglašen krivim za 36 kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi.

Optuženik je osuđen jer je u 35 navrata (kroz skoro 2 godine) izvršio spolni odnošaj te jednom i sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju s djevojčicom u dobi 11 godina. Zlouporabio je svoj položaj voditelja folklorne skupine i nakon folklornih proba prilazio djevojčici- polaznici folklora. Spolne odnošaje, kao i spolne radnje, počinio je u prostorijama udruge gdje su se održavale probe folklora. U pet navrata je djevojčicu doveo i kući i tamo s njom izvršio spolni odnošaj. Prvostupanjskom je presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora 5 (pet) godina i 6 (šest) mjeseci.

Visoki kazneni sud je preinačio u odluci o kazni prvostupanjsku presudu i optuženiku izrekao strožu jedinstvenu kaznu zatvora. Prihvaćene su utvrđene kazne zatvora iz prvostupanjske presude za svako pojedino kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina. Optuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora 9 (devet) godina.

Visoki kazneni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio jedinstvenu kaznu zatvora u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine jedinstvene kazne zatvora. Pravilno su optuženiku cijenjene kao olakotne okolnosti prijašnja neosuđivanost te priznanje djela. Izrazio je određenu kritičnost i žaljenje. Otac je četvero djece od kojih je dvoje maloljetno. No, otegotne okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje. To su dugotrajnost i upornost u činjenju kaznenih djela kao i težina počinjenih kaznenih djela. Te okolnosti nisu dovoljno došle do izražaja prilikom odmjeravanja jedinstvene kazne. Kaznena djela su započela kada je žrtva bila u dobi od svega 11 godina. Radnje kaznenih djela su negativno utjecale na cjelokupni razvoj žrtve. Jedinstvena kazna iz prvostupanjske presude je preblaga i neodgovarajuća brojnosti kaznenih djela i visini pojedinačno utvrđenih kazni za ta djela.

Optuženik se dugo bavi folklorom i bio je voditelj različitih folklornih skupina. Postoji opasnosti da bi u obavljanju ove djelatnosti s djecom mogao ponovno počiniti kazneno djelo. Zato mu je izrečena sigurnosna mjera doživotne zabrane obavljanja djelatnosti u kojima dolazi u redovit kontakt s djecom.

Postrožena je kazna primjerena ličnosti optuženika i pogibeljnosti počinjenih kaznenih djela. Takva je kazna pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanje jasne i nedvosmislene društvene osude zbog počinjenih kaznenih djela. Kaznom će se ponajprije djelotvorno utjecati na optuženika da ubuduće više ne čini kaznena djela. Istovremeno će se utjecati i na sve ostale građane da razviju i učvrste svijest o tome da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno. Osim toga, kazna treba odvratiti sve da ne čine kaznena djela (tzv. generalna prevencija).

Detaljnije na poveznici: VKSRH IKžzd-9/2021

Izvor: Visoki kazneni sud

Novo autobusno stajalište u Vlašićevoj ulici - Foto Grad Poreč

Poreč: Asfaltirane ceste u Bankima, Šušnjićima i Sv. Ani, te autobusno stajalište u Vlašićevoj

trgovina dućan butiga ilustracija unsplash

Spar kažnjen s 1,3 milijuna kuna zbog damping cijena