in

POKUŠAJ OTMICE U POREČU? Muškarac pokušao namamiti učenicu u svoj kombi ispred škole

Foto Tanja Kocijančić - Ulaz u Umjetničku školu Poreč u Kandlerovoj ulici

Porečka javnost alarmirana je zbog nemilog događaja koji se dogodio u četvrtak popodne u strogom centru grada – u Kandlerovoj ulici ispred ulaza u Umjetničku školu Poreč. Naime, 12.10.2023. oko 16 sati ispred ulaza u školu nepoznati, sijedi muškarac u pedesetim godinama pozvao je učenicu Umjetničke škole da uđe u njegov bijeli kombi pulske registracije i rekao joj „da ima nešto jako lijepo za nju“. Neki su nam roditelji prenijeli da to nije prvi takav slučaj u nekoliko dana, odnosno da se slično dogodilo u blizini druge škole, što međutim nismo mogli potvrditi.
Zbog toga su jučer alarmirane sve škole a posebno roditelji, kako bi o tome porazgovarali s djecom. Postavili smo upit Policijskoj upravi istarskoj što se poduzima u ovom slučaju, što kane poduzeti, te je li bilo sličnih slučajeva u drugim krajevima Istre, budući da su takve priče već bile u medijima. Također, pitali smo koje upute imaju za roditelje i djecu, jesu li otkriveni počinitelji u drugim slučajevima (ako ih je bilo), te postoji li možda neki podatak da je neko dijete ušlo u kombi ili auto s nepoznatom osobom.

Iz Ureda načelnika PU istarske kažu da je ova prijava iz Poreča jedina koju je policija zabilježila te kako policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja. Između ostalog, pregledavaju snimke videonazora i obavljaju razgovore sa svim osobama koje bi mogle imati saznanja o ovom događaju.

-Napominjemo da na području Istre nije bilo evidentiranih događaja otmice djece te ističemo kako policija odmah postupa po svim dojavama koje ukazuju na mogućnost da je na štetu djeteta počinjeno kazneno djelo ili neko drugo protupravno ponašanje. Možemo potvrditi da je ranijih godina bilo dojava da su djeci pristupile nepoznate osobe i pozivale ih da pođu s njima, no niti u jednoj takvi dojavi nije potvrđeno da se radilo o pokušaju otmice.

Bez obzira na to, policija redovito obilazi područja oko škola u cilju preveniranja protupravnih ponašanja i povećanja sigurnosti djece. Policijski službenici za prevenciju u školama su djeci dijelili i preventivne slikovnice ”Ne, ne idem” u kojima se na djeci razumljiv način govori o komunikaciji s nepoznatim osobama. Po zahtjevima škola, organiziramo i edukativna predavanja roditeljima kako bi ih uputili na koji način djeca i roditelji trebaju postupiti u slučajevima kada djeci pristupe nepoznate osobe, pišu nam iz policije.

Roditeljima savjetuju, nadalje, da nauče svoju djecu da budu oprezni u komunikaciji s nepoznatim ljudima, da ne vjeruju neznancima, ne primaju od njih darove niti s njima ikamo odlaze bez znanja roditelja. Neki od savjeta koje policija daje roditeljima su sljedeći:

• Naučite svoju djecu da se na drugima ne vidi uvijek imaju li dobre ili loše namjere.
• Njegujte osjećaj povjerenja sa svojim djetetom, potičite ga da vam kaže sve što ga muči, pa i ono čega se srami i što mu stvara neugodu.
• Objasnite svom djetetu da postoje dobre i loše tajne. Dobre tajne su uzbudljive i vesele ga, a zbog loših je tužan i zabrinut. Potaknite svoje dijete da vam povjeri i takve tajne, čak i ako mu je netko od odraslih ili starijih vršnjaka to zabranio.
• Osnažite svoje dijete da se zna oduprijeti neprimjerenim nagovaranjima drugih ljudi, da im zna reći jasno NE i po potrebi pozvati pomoć.

Savjeti koje policijski službenici daju djeci:
• Mama i tata uvijek moraju znati s kim se družiš i gdje ideš.
• Ukoliko ti priđe netko nepoznat i od tebe nešto traži, kaži to mami i tati.
• Reci jasno NE kada netko traži da učiniš ono što ne želiš.
• Nemoj primati darove od nepoznatih ljudi.
• Nikad nemoj ući u vozilo s nepoznatom osobom ako mama i tata to ne znaju.
• Mami i tati uvijek možeš sve reći i kad misliš da si nešto skrivi-o/la i kad te je sram.

-Na ovaj način nastojimo osnažiti odnos povjerenja između roditelja i djece te djelovati preventivno na moguća protupravna ponašanja na štetu djece, odgovorili su na naš upit iz istarske policije.

Roditelji, kažu nam, već su jučer tijekom dana primijetili po gradu pojačanu prisutnost policijskih patrola. Nadamo se da će se ta praksa nastaviti i tijekom zime, jer, kako su dani sve kraći, mrak će pasti puno prije 17 sati.

Foto Vrtić Radost Poreč

„RADOST“ POREČ: U akciji „Djeca djeci“ vrtići skupili puno igračaka za mališane na liječenju u bolnici

Foto Rukometni klub Poreč

Danas, 14.10: Porečki rukometaši nadaju se novim bodovima protiv Rudara