in

Policija uhvatila lopove koji su krali po CRKVAMA i ŽUPNIM UREDIMA diljem Istre

Foto: Općina Pićan

Policijski službenici pronašli su počinitelja koji je provaljivao u crkve i župne urede, a zajedno s njim priveli su još trojicu muškaraca.

Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta PU istarske su u suradnji s djelatnicima  pulske, labinske, rovinjske i pazinske policije dovršili složeno kriminalističko istraživanje te su utvrdili sumnju da je 32-godišnji hrvatski državljanin počinio 13 kaznenih djela, i to sedam teških krađa, tri računalne prijevare te po jedno kazneno djelo prisila prema službenoj osobi, neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i oštećenje tuđe stvari. Zajedno s njim, dva kaznena djela teške krađe počinio je 30-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, dok su za jedno kazneno djelo teška krađe osumnjičena još dvojica muškaraca, 34-godišnjak i 50-godišnjak, objavila je Policijska uprava istarska.

Naime, 25. travnja oko 4.30 sati, policijski službenici su zatekli 32-godišnjaka, 30-godišnjaka i 34-godišnjaka kako pokušavaju provaliti u klesarsku radionicu u Balama, a kako bi spriječio uhićenje, odnosno kako bi spriječio službenu osobu u obavljanju službene radnje, 32-godišnjak je tada udario jednog policijskog službenika u prsa i vrat. U blizini mjesta provale, policijski službenici zatekli su u vozilu Hyundai, pulske registarske oznake, 50-godišnjaka koji je čekao preostalu trojicu muškaraca. Svi osumnjičeni su uhićeni i privedeni u policijsku postaju. Prilikom uhićenja počinitelji su pružali otpor te su nad njima uporabljena sredstva prisile pri čemu su trojica policijskih službenika i 30-godišnjak lakše ozlijeđeni dok je 32-godišnjak zadržan u bolnici.

Policija tereti 32-godišnjaka da je u noći s 1. na 2. travnja, u mjestu Pićan, provalio u prostorije jedinice lokalne samouprave i župni ured. Osumnjičeni je iz prostorija jedinice lokalne samouprave otuđio prijenosno računalo i novac iz sefa, čime je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Potom je provalio u župni ured, iz kojeg je otuđio ključ vozila te sef s novcem i liturgijskim posuđem. Ukradene predmete smjestio je u vozilo Peugeot, pulske registarske oznake, u vlasništvu 82-godišnjaka te se udaljio s mjesta događaja prema naselju Kukurini, gdje je nasilno otvorio sef i otuđio dio predmeta koji su se nalazili u njemu, a potom je zapalio vozilo i udaljio se u nepoznatom smjeru. U požaru je automobil u potpunosti izgorio, a 82-godišnjaku i župi nastala je materijalna šteta od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Desetak dana kasnije, u noći s 11. na 12. travnja, osumnjičeni 32-godišnjak provalio je u mjestu Loborika u crkvu i otuđio misne kaleže, hostije i druge predmete, čime je župu oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna. Osumnjičeni je nastavio s provalama u sakralne objekte pa je tako zajedno s 30-godišnjakom,  u noći s 21. na 22. travnja, u mjestu Sveti Lovreč, provalio u župni ured te je otuđio novac i bankovne kartice, s kojima je u Balama u tri navrata pokušao podići novac. Materijalna šteta, koja je nastala 66-godišnjaku i župi, procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Osumnjičenog 32-godišnjaka sumnjiči se da je provalio i u ugostiteljski objekt u Ližnjanu te trgovinu u Gračišću. U noći s 9. na 10. ožujka, provalio je u ugostiteljski objekt, iz kojeg je otuđio zvučnik, čime je pravnu osobu iz Ližnjana oštetio za nekoliko tisuća kuna, dok je u noći s 24. na 25. ožujka provalio u trgovinu, iz koje je otuđio novac i cigarete te je pokušao provaliti u bankomat postavljen u sklopu trgovine. Time je pravne osobe iz Pazina i Poreča oštetio za  više tisuća kuna.

Ukupna materijalna šteta koja je nastala procjenjuje se na preko stotinu tisuća kuna. Trojica osumnjičenika su jučer u večernjim satima privedena u pritvorsku jedinicu PU istarske, dok se nad 32-godišnjakom kriminalističko istraživanje nastavlja.

SAVJETOVALIŠTE ZA PREHRANU U POREČU – usluge nutricionista za sve građane besplatne i bez uputnice

ZORAN PREDIN iz grupe Lačni Franz svojom knjigom oduševio Porečane