in

SAVJETOVALIŠTE ZA PREHRANU U POREČU – usluge nutricionista za sve građane besplatne i bez uputnice

Foto Tanja Kocijančić
Potpisan ugovor kojim Grad Poreč financira rad savjetovališta

U čast početku rada Savjetovališta za prehranu u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije danas je u Zdravom gradu Poreč, gdje mu je sjedište, upriličeno potpisivanje ugovora kojim će ga financirati Grad Poreč. Ugovor su potpisali gradonačelnik Loris Peršurić i ravnatelj Zavoda dr. Aleksandar Stojanović, a definirano je da će Grad platiti savjetovalište 26 tisuća kuna za ovu godinu.

Savjetovalište, odnosno nutricionistica Katja Pilar dolazit će dva puta mjesečno u Poreč, uglavnom petkom popodne i to u trajanju od devet mjeseci godišnje, a sve te usluge bit će za građane potpuno besplatne i dostupne bez uputnice, istaknuto je na konferenciji za medije. Građani mogu se javiti putem Facebooka Savjetovališta ili zatražiti savjete za prehranu telefonom na 052/529 022 ili 099/380 4545 ili putem e-maila savjetovaliste@zzjziz.hr.

Bitno je da napišu zašto se javljaju (dijagnoza bolesti, želja za promjenom prehrane, sportska prehrane i slično), pa će im se javiti iz Zavoda dr. Olga Dabović Rac i nutricionistica Pilar.

One su zajedno s ravnateljem dr. Stojanovićem objasnile princip na kojem rade i to u suradnji s brojnim liječnicima, stručnjacima i specijalistima, uz naglasak da je Poreč sedmi grad po redu u Istri koji je dobio ovo Savjetovalište. Razlog što je zadnji jest što u Zdravom gradu već postoje razni programi vezani za smanjenje tjelesne težine i prevenciju pretilosti. To su pojasnile psihologinje Zdravog grada Marijana Rajčević Kazalac i Tina Benčić.

Ravnateljica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš naglasila je da kontinuirani dolazak nutricioniste postaje za Poreč dodana vrijednost na postojeći program Zdravog grada „Prevencije i tretmana poremećaja u vezi sa hranom“ koji se realizira od 2009. godine, dakle 10 godina u kontinuitetu. Gradonačelnik Peršurić naglasio je da se ovime poboljšava kvaliteta života i zdravlja Porečana.

-Porečki program je godinama usmjeren promociji zdrave prehrane, psihološko medicinskim tretmanima za uspostavljanje zdravih navika hranjenja čitavih obitelji i kontroliranu redukciju tjelesna težine te tretmanu poremećaja prehrane. Po tome je porečko savjetovalište već godinama specifično u Istri i šire te je postalo centar promocije zdravih navika hranjenja i tretmana poremećaja hranjenja, dostupno u mjestu stanovanja, svakog radnog dana. Drugi gradovi Istre koji uspostavljaju savjetovalište za prehranu sa ZZJZ IŽ u periodu od 2017. do danas to čine prvi put, dominantno radi nutricionist, po potrebi se za najranjivije uključuju povremeno drugi stručnjaci Zavoda, pojasnila je Bassanić Čuš.

ZZJZ IŽ u okviru ugovora s Gradom osiguravat će i savjetovanje korisnika koji zbog specifičnih dijagnoza (bolesti) imaju potrebu za specifičnom prehranom te po potrebi konzultacije najranjivijih /rizičnih korisnika sa drugim stručnjacima Zavoda (epidemiolozima, psihijatrima i drugo).

Savjetovalište za prehranu dodaje rad nutricioniste postojećem višegodišnjem programu Zdravog grada koji je usmjeren promociji zdrave prehrane (edukacija roditelja osnovnoškolaca) i prevenciji poremećaja hranjenja (edukacija srednjoškolaca), kontroliranom uspostavljanju zdrave tjelesne težine korisnika vlastitih programa i psihološkim tretmanima za osobe s poremećajima prehrane.

 Zdrava prehrana je jedan od važnih čimbenika zdravlja što je od stručnjaka višekratno dokazano. Prekomjerna tjelesna težina je rizični čimbenik za mnoge bolesti. S druge strane poremećaji prehrane, a najčešće i debljina (u 75% slučajeva) prema brojnim dokazima iz istraživanja uvjetovani su psihološkim teškoćama odnosno rješavanjem problema putem hrane (pretjerano jedenje, ne jedenje, emocionalno jedenje).

Stoga je opredjeljenje Zdravog grada u programu promocije zdrave prehrane kojeg razvija još od 2009. rad u multidisciplinarnom timu stručnjaka (psiholozi, nutricionisti, liječnici, kineziolozi..) koji poučavaju i osvještavaju korisnike programa Zdravog grada ili grupnih predavanja/radionica o emocionalnom jedenju, zdravoj prehrani, pomažu u uspostavljanju zdravih navika hranjenja te osiguravaju psihološke tretmane u savjetovalištu Zdravog grada za osobe s poremećajima hranjenja koji spadaju u sferu mentalnih teškoća.

Upravo je porečko savjetovalište po tome specifično što je fokusirajući mentalno i opće zdravlje postalo centar za uspostavljanje zdravih navika hranjenja, kontrolu tjelesne težine i tretmane poremećaja prehrane u savjetodavnim i psihoterapijskim procesima, objasnila je Basanić Čuš.

parenzana

ZBOG KIŠE ODGOĐENA PARENZANA – novi start iz jame Baredine 4. svibnja

Policija uhvatila lopove koji su krali po CRKVAMA i ŽUPNIM UREDIMA diljem Istre