in

POREČ: Nasjela na laž. Povjerovala da je dobila novčanu nagradu, pa joj ispraznili račun

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

Pripazite – ako je nešto predobro da bi bilo istinito, najčešće nije i iza toga se skriva prijevara

Porečka policija traga za prevarantom koji je 42-godišnjakinju doveo u zabludu da je osvojila novčanu nagradu, a potom joj je s računa skinuo novac. Naime, nepoznati počinitelj je 22. kolovoza nazvao 42-godišnjakinju i rekao joj kako je osvojila novčanu nagradu od više tisuća eura. Kako bi joj se novac mogao isplatiti, tražio je od žene podatke o broju računa te podatke o serijskom broju mobilne aplikacije banke u kojoj oštećena ima račun. Nakon što mu je oštećena dala sve tražene podatke, shvatila je da joj je s računa nedostaje više stotina eura.

Policijski službenici tragaju za počiniteljem, a policija savjetuje građane da budu oprezni i da uzmu u obzir – ako je nešto predobro da bi bilo istinito, najčešće nije.

Podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice, kao i svoje osobne podatke ili podatke o mobilnim aplikacijama banke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama. Podsjećamo, ako vam netko treba uplatiti novac, dovoljno je da mu dostavite samo broj računa (IBAN). Nikakvi drugi podaci nisu potrebni za uplatu. Pogotovo nemojte nepoznatim osobama dostavljati broj kartice i CVV broj na poleđini kartice.

O zlouporabi bankovne kartice ili mobilne aplikacije građani bi trebali odmah obavijestiti svoju banku, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192, objavila je istarska policija 31. kolovoza 2023.

Foto Grad Poreč

Grad Poreč pokreće važne projekte za još bolju kvalitetu života građana

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

Istarsku tvrtku oštetili njeni direktori. Sumnjiče ih da su “oprali” više od 200.000 eura