in

Požar u Sloveniji blizu kuća: Hrvatska poslala kanader i helikopter

Foto Gasilci 112 Facebook - Požar u Sloveniji

Požar u Sloveniji gasi 960 vatrogasaca. Gašenje požara nastavlja se sa zemlje i iz zraka, u čemu helikopterima slovenske vojske pomažu i letjelice za gašenje iz Italije, Hrvatske, Austrije i Slovačke. 

Foto MORH - Kanader u akciji - Ilustracija
Foto MORH – Kanader u akciji – Ilustracija

Helikopter Mi-8 MTV s opremom za gašenje požara, a potom i Canadair CL-415, upućeni su u petak 22. srpnja 2022. u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice. Pomoć je Sloveniji pružena na zahtjev upućen preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, a sukladno Odluci Vlade RH o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite.

Požar u Sloveniji - Foto Ministarstvo obrane Republike Slovenije
Požar u Sloveniji – Foto Ministarstvo obrane Republike Slovenije

Po završetku današnjeg angažmana u Sloveniji, protupožarni avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vratit će se u matične baze. Podsjećamo, tijekom jučerašnjeg dana u Sloveniji su bila angažirana dva protupožarna aviona Canadair CL-415 i helikopter Mi-8 MTV na gašenju požara. Tijekom gašenja požara ostvarili su 72 leta i izbacili 222 tone vode, objavilo je Ministarstvo obrane RH.

Nakon što se jutros činilo da veliko požarište na slovenskom Krasu imaju pod kontrolom, danas popodne je snažan vjetar opet preokrenuo situaciju i požar se nanovo širi. Prema informacijama s terena, vjetar je ojačao i promijenio smjer pa umjesto juga puše dosta jaka bura te rasplamsava vatru.

“Vatra se bjesomučno širi i potrebni su krajnji napori prisutnih ekipa na terenu da kontroliraju samo požarište”, upozoravaju ljudi koji vode vatrogasnu intervenciju. Čini se sve da požar ne prijeđe cestu prema Trstelju, a vatrogasci brane i jedan objekt nedaleko od Opatjega Sela.

Malo poslije 15 sati civilna zaštita odredila je evakuaciju triju sela prema kojima se širi vatra. Stanovnici Opatjega Sela, Nove Vasi i Hudog Loga bit će evakuirani u sportsku dvoranu u Šempeteru, objavio je regionalni štab civilne zaštite, upozorivši da su prilike vrlo zahtjevne.

Stanovnici spomenutih sela prevozit će se u Šempeter cestom koja vodi po talijanskoj strani granice, jer su lokalne ceste na tom području zbog požara zatvorene. Požar se trenutno gasi iz sedam helikoptera, osim slovenskih helikoptera tu su još helikopteri iz Italije, Austrije i Srbije, a na putu su dva iz Mađarske, javljaju popodne slovenski mediji a prenosi Index.hr.

Foto Odvodnja Poreč

ODVODNJA POREČ omogućava građanima i tvrtkama besplatnu tehničku vodu

Ilustracija - Foto Pexels za Pixabay beba

Rođene 162 bebe: Poreč ima najveći vitalni indeks među istarskim gradovima