in

Predstavio se kao policajac i pokušao prevariti 83-godišnju ženu

Foto MUP

Upozoravamo da policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana informacije o novcu koji imaju na računima

Pulska policija istražuje pokušaj prijevare na štetu starije osobe. Nepoznata muška osoba nazvala je 83-godišnjakinju na telefon i predstavila joj se kao policijski službenik. Muškarac je istaknuo kako istražuje krađu novca s tekućeg računa žene, a nakon što je oštećena rekla kako će o svemu obavijestiti kćer, prekinuo je komunikaciju.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja, a Policijska uprava istarska ponovno poziva građane na oprez, pogotovo one starije dobi koji su i najčešće žrtve kaznenih djela prijevara.

Starije osobe često su žrtve zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Počinitelji to koriste te na razne načine, lažnim prikazivanjem činjenica, navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao policijski službenici.

Kako bi se izbjegle ovakve i slične prijevare, potrebno je voditi računa o sljedećem:

  • ne ustupajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • ako vas netko telefonski ili osobno na kućnoj adresi kontaktira i traži osobne ili bankovne podatke, odmah obavijestiti svoju banku i policiju
  • nemojte pokazivati svoje dokumente i bankovne kartice nepoznatim osobama niti nemojte slati njihove preslike
  • zapamtite da policijski službenici i banke nikada od vas neće telefonom provjeravati koliko novca imate na svom računu niti na taj način tražiti neke žurne transakcije
  • ukoliko niste sigurni kako postupiti, prekinite neželjeni telefonski poziv, žurno kontaktirajte članove kućanstva ili osobu od povjerenja te ih zamolite za pomoć i daljnje upute.

Policija još jednom apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara. Također ističemo kako policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana informacije o novcu koji imaju na računima niti traže od njih podizanje novca iz banaka.

Ne puštajte neznance u svoj dom, ne odajte im privatne podatke putem telefona i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer, kao što je već istaknuto, upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.

Poslušajte radijski spot o ovom obliku prijevare, koji je nastao u okviru preventivnog projekta ”Policija poručuje: zaštitimo naše noniće”, objavila je 28. ožujka 2023. Policijska uprava istarska.

pixsell NE KORISTITIT

Optužnica i istražni zatvor za 42-godišnjaka zbog droge i traženje seksualnih usluga od maloljetnice

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

U jednom danu tri naleta na divljač u Flengima, Žbandaju i Marčani