in

U jednom danu tri naleta na divljač u Flengima, Žbandaju i Marčani

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Kako bi se izbjegle prometne nesreće i  neugodnosti  zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač  potrebno je pridržavati se prometnih propisa

Tijekom jučerašnjeg dana su na području Istre evidentirana  tri naleta na divljač.
Prvi slučaj evidentiran je 27. ožujka oko ponoći na cesti Pula – Marčana, kada je 53-godišnja slovenska državljanka automobilom Peugeot, slovenske registracijske oznake, prednjim dijelom udarila u divlju svinju koja se potom udaljila.

Potom je oko 6.35 sati 42-godišnjakinja nedaleko Žbandaja automobilom VW Tiguan, pulske registracijske oznake, udarila u srnu koja je nakon udara uginula. Brigu o uginuloj divljači preuzelo je nadležno lovačko društvo.

Posljednji slučaj evidentiran je oko 19.20 sati u Flengima, kada je 36-godišnjakinja prednjim dijelom automobila VW Golf, pulske registracijske oznake,  udarila u srnu koja se potom udaljila.

Divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice svih kategorija, od lokalnih cesta pa čak do autocesta, čime se povećava opasnosti od naleta vozila na divljač i time se može prouzročiti štete na vozilima. Tijekom cijele godine policija evidentira takve štetne događaje u prometu, a posebno je to izraženo u hladnije doba godine u noćnim i ranojutarnjim satima. 

Za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovara se po osnovi krivnje, odnosno odgovornost za štetu nastalu na vozilu koju prouzroči divljač, snosi:

  • vozač, ukoliko se očevidom utvrdi da je prekoračio dopuštenu brzinu kretanja vozila
  • pravna osoba ovlaštena upravljati javnom cestom prema odredbama Zakona o cestama, ukoliko javna cesta, a na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima
  • osoba koja gospodari lovištem u skladu s propisima koji uređuju lovstvo, u ostalim slučajevima.

Kako bi se izbjegle prometne nesreće i  neugodnosti  zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač  potrebno je pridržavati se prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđati moguće opasnosti i pratiti znakove upozorenja ”divljač na cesti”  a koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste.

policijski auto

Predstavio se kao policajac i pokušao prevariti 83-godišnju ženu

Foto - Ilustracija Policijska uprava istarska

Oprez zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu. Policija ima poruku za vozače