in

Prevareni na internetu: Kupovali pa ostali bez novca i proizvoda

Foto MUP/Ilustracija

Policija upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja

Pulska je policija jučer zaprimila dvije prijave računalnih prijevara u kojima su osobe prevarene i oštećene za veći novčani iznos.

Dok je pokušavao kupiti igraću konzolu putem aplikacije, 32-godišnjak je 15. prosinca oko 21 sat pristupio na internetsku stranicu za kupoprodaju. Kod pokušaja plaćanja konzole, nepoznati počinitelj naveo ga je na lažnu stranicu aplikacije kojom prilikom mu je 31-godišnjak uplatio novčani iznos od nekoliko tisuća kuna putem usluge za zaštitu sigurne kupnje, nakon čega je nepoznata osoba sa njegovog računa skinula nekoliko desetaka tisuća kuna.

Na gotovo istovjetan način, računalnu prijevaru pretrpio je i 38-godišnjak koji je putem internetske stranice za kupoprodaju pokušao kupiti mobitel. Nakon što je uplatio nekoliko tisuća kuna putem usluge za zaštitu sigurne kupnje, sa njegovog računa je nepoznata osoba skinula još nekoliko desetaka tisuća kuna.

Policija stoga ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!

Što možete učiniti?

  • koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – veće su šanse da možete riješiti moguće probleme
  • potrudite se i istražite – provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje
  • koristite kartice – imate bolje šanse za povrat novca
  • plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja
  • plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi
  • plaćajte samo na sigurnom uređaju – ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver
  • primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu – dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver
  • ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača – ako ne odgovara, obratite se svojoj banci
  • čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito! 
  • vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti OVDJE, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara možete saznati na stranicama Ravnateljstva policije, a na MUP TV YouTube kanalu pogledajte kako zaštiti osobne i poslovne podatke.

Foto Advent Poreč

ADVENT POREČ: Besplatna marenda za Badnjak

Foto Grad Poreč

Peršurić i Rabar na božićnom prijemu u Porečko-pulskoj biskupiji