in

ŠEST UHIĆENIH: Prijavljeni zbog vožnje u pijanom stanju i drugih prometnih prekršaja

Foto: Ilustracija

Djelatnici Policijske uprave istarske ovog su vikenda zbog vožnje pod utjecajem alkohola prijavili 35 osoba, od kojih su šest osoba uhitili, dok je pet osoba smješteno u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Postupanja policije prema vozačima koji upravljaju pod utjecajem alkohola započela su već u četvrtak, 4. travnja oko 21.40 sati, kada je 36-godišnji vozač, u naselju Križine na području Umaga, upravljao automobilom Audi, pulske registarske oznake te je zbog neprilagođene brzine kretanja, u zavoju izgubio nadzor nad vozilom i izašao van kolnika s desne strane, gdje je udario u ogradu obiteljske kuće i prometno ogledalo. Potom se u zanošenju vratio na kolnik te je sletio van kolnika s lijeve strane, gdje je srušio ogradu obiteljske kuće i stablo. Dio ograde i stablo pali su i oštetili fasadu kuće, parkirani automobil Seat, pulske registarske oznake i drvenu kućicu, sve u vlasništvu 38-godišnjaka. Obavljenim alkotestiranjem, utvrđeno je kako je vozač upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 1.56 promila. U prometnoj nesreći vozač je teže ozlijeđen te se protiv njega podnosi optužni prijedlog nadležnom sudu.

Na području Pule, policijski službenici su u subotu, 6. travnja oko 22.20 sati, u Flaciusovoj ulici zaustavili 31-godišnjaka, koji je upravljao Fordom, pulske registarske oznake te je prošao na crveno svjetlo na semaforima na raskrižju Ulice Riva i Ulice Sv. Ivana. Također je utvrđeno kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1.41 promila, za vrijeme izrečene zabrane upravljanja vozilom B kategorije te da je vozilu istekla prometna dozvola. Vozač je uhićen i doveden na nadležni sud, koji mu je odredio zadržavanje u zatvoru do 15 dana. Istu kaznu dobio je i 23-godišnjak, koji je 7. travnja oko 2.30 sati, automobilom Citroen, pulske registarske oznake, također prošao na crveno svjetlo na istom raskrižju, a utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 2.44 promila.

Rovinjski policajci su 5. travnja oko 17.45 sati, na državnoj cesti D-75 u Balama, zaustavili 58-godišnjaka, koji je upravljao automobilom Passat, pulske registarske oznake, pod utjecajem alkohola od 1.96 promila i za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima. Muškarac je smješten u policijske prostorije, a protiv njega se podnosi optužni prijedlog nadležnom sudu. Optužni prijedlog podnosi se i protiv 24-godišnjaka, koji je 7. travnja oko 3 sata, u Fažanskoj ulici u Rovinju, upravljao automobilom Isuzu, zagrebačke registarske oznake, pod utjecajem alkohola od 1.89 promila te je smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Budući da već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju motoričke funkcije vozača, a istovremeno smanjuju samokritičnost te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, policija upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola. Već i manje koncentracije alkohola u organizmu povećavaju rizik nastanka prometne nesreće u odnosu na posve trijeznog vozača te stoga savjetujemo vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan! 

SPEKTAKULARNO FINALE DANCE FESTA: Pobijedili Novosađani – porečki USB na sjajnom četvrtom mjestu

INVESTIRA SE 4 MILIJUNA KUNA: Gradi se glavni kolektor St. Portun – Kosinožići i vodovodna mreža u Antoncima