in

SPEKTAKULARNO FINALE DANCE FESTA: Pobijedili Novosađani – porečki USB na sjajnom četvrtom mjestu

Foto: Facebook Dance Fest

Sinoć je dvorana Žatika ugostila je Gala večer – spektakularnu završnicu natjecanja u plesu DANCE FEST koja je u Poreč dovela 2.000 mladih plesača iz šest država.

Nakon sinoćnjeg finala na kojem se natjecala 21 najbolja koreografija prvo mjesto i glavna nagrada od 3.000 eura otišla je članicama Professional Dance Studio iz Novog Sada, drugo mjesto i 1.500 eura pripalo je plesačima iz istog grada, iz grupe Magic People. Treće mjesto i nagradu od 500 eura osvojile su članice Plesnog studija Bailando iz Zagreba dok su četvrto mjesto i 300 eura dobile članice plesne skupine Urbana Supkulturna Baza – USB Poreč.

Zadovoljstvo rezultatima istaknula je organizatorica manifestacije i predsjednica USB-a Sonja Kotur Lovreković, ponajprije zato što su se u sinoćnjem završnom nastupu natjecale čak četiri koreografije USB-a.

U dvosatnom spektaklu bilo je zaista različitih stilova i žanrova plesa, od modernih i klasičnih do urbanih, umjetničkih i onih s važnim porukama o trenutnoj situaciji na svijetu.

Bilo je ovo prvo međunarodno plesno natjecanje Dance Fest u Poreču na kojem su nastupili mladi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Makedonije i Austrije. USB je manifestaciju organizirao u suradnji s organizatorima istoimenog natjecanja u Novom Sadu, koje u tom gradu već deset godina okuplja najbolje plesače u regiji, a porečki su plesači već godinama njihovi sudionici.

U sklopu natjecanja plesači su polazili besplatne plesne radionice. Poseban plesni programi održani su u centru grada i to već od petka navečer, kada je na Trgu slobode održano svečano otvaranje, a zatim i u subotu navečer, kada se odvijalo natjecanje u urbanim plesovima, te još jednom u nedjelju prijepodne kada je održan program pod nazivom “Poreč pleše” za sve slobodne plesače i posjetioce, a Vesna Grandeš održala je edukaciju za sve zainteresirane. K tome, u Žatiki je održana i revija koreografija u kojima je sudjelovalo 140 najmlađih plesača, a svoju su točku imale i mame.

Želja organizatora bila je da ples ne ostane u zatvorenom prostoru dvorane, nego da se programom u centru grada ples približi i građanima.

Za Poreč je važno da je na natjecanju sudjelovalo četiristotinjak djece, do toga 250 iz USB-a, a 150 iz druge porečke plesne udruge, MOT 08.

Moto ove manifestacije bio je „Poreč pleše, a tome u prilog ide i podatak da u Umjetničkoj školi Poreč djeluje smjer suvremeni ples koji njeguje i razvija ovu umjetnost. Stoga je Dance Fest bio samo stepenica više u afirmaciji Poreča kao grada plesne umjetnosti. Spomenimo i poznate međunarodne plesne pedagoge i stručnjake koji su bili u ocjenjivačkom sudu – oni su Nicolae Vasc iz Rumunjske, Vesna Grandeš i Marija Matković iz Hrvatske, Žiga Sotlar iz Slovenije i Nickel Yudat iz Francuske.

Tekst i foto: Tanja Kocijančić

Pala vinkovačka Spačva – porečki rukometaši upisali drugu pobjedu u Ligi prvaka

alkohol, formula za nesreću

ŠEST UHIĆENIH: Prijavljeni zbog vožnje u pijanom stanju i drugih prometnih prekršaja