in

Provaljeno u tri vozila u Puli i Fažani

Foto: pixabay.com

Pulska policija traga za nepoznatim počiniteljima, koji su u Puli i Fažani provalili u tri automobila. Naime, u Ulici Kamenjak u Puli, nepoznati je počinitelj u noći s 23. na 24. rujna provalio u automobil Ford Mondeo, pulske registarske oznake, iz kojeg je otuđio torbu s osobnim dokumentima, čime je oštetio 26-godišnjaka za više stotina kuna. Potom je u Gundulićevoj ulici u Puli nepoznati počinitelj provalio u Fiat pulske regitarske oznake te otuđio torbicu s nakitom i novcem, čime je oštetio dvoje hrvatskih državljana u dobi od 40 i 41 godine za nekoliko tisuća kuna. Iste je noći, nepoznati počinitelj u Ulici 1. maja u Fažani provalio u automobil VW Sharan, austrijske registarske oznake, iz kojeg je otuđio torbicu s novcem i osobnim ispravama, čime je oštetio 78-godišnjeg austrijskog državljanina za nekoliko tisuća kuna.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitet krađa i provala u vozila te mjere koje svatko može poduzeti i tako smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela. Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju u poslijepodnevnim i večernjim satima na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova. Najčešći oblik provale je razbijanjem bočnog stakla i krađe predmeta koje lopov prve uoči ili pronađe u vozilu. Da bi se spriječile provale i krađe iz vozila nije potreban nikakav novčani trošak, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Da bi se zaštitili PU Istarska savjetuje građanima da parkiraju na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu, te da ne ostavljaju vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila. Čak i kad se nakratko napusti vozilo treba isključiti motor, izvući ključ iz kontakt brave i zaključati vozilo. Sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek treba zaključavati, zatvarati pomični krov i prozore. Preporučljivo je i izvući audio i video opremu iz vozila.

Kada se pogleda vlastiti parkirani automobil, valja provjeriti i susjedov, jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora, poručuju iz PU istarske.

Od ponedjeljka Dječji tjedan u Poreču

Od ponedjeljka Dječji tjedan u Poreču

Konj bez nadzora lutao cestom između Bala i Vodnjana

Konj bez nadzora lutao cestom između Bala i Vodnjana