in

ROMANTIČNA PRIJEVARA: Žena nepoznatom muškarcu uplatila 185 tisuća kuna. Upoznala ga je na Facebooku

Ilustracija Pexels - Foto Anete Lusina

Rovinjska je policija zaprimila prijavu 59-godišnjakinje koja je putem društvene mreže upoznala osobu koja joj se predstavila kao muškarac, rodom iz Hrvatske, a koji trenutno živi u Jemenu.
 
Počinitelj je ženi rekao da je udovac i da ima kćer te ju je nakon što su se neko vrijeme dopisivali zamolio da ona preuzme brigu oko njegove kćeri ako se njemu nešto dogodi u ratu. Muškarac je tijekom dopisivanja zadobio povjerenje žene, a kada joj je javio da je ranjen u ratu, zamolio ju je da mu dostavi svoje osobne podatke i presliku osobne iskaznice, kao i novac za troškove slanja paketa u kojem će joj poslati svoje projekte koje će ostvariti u Hrvatskoj.
 
Žena je uplatila traženi novac, a muškarac je obećao da će joj sve vratiti kada dođe u Hrvatsku. Već sljedećeg dana 59-godišnjakinja je dobila obavijest da treba uplatiti još novca, a muškarac je to opravdao s troškovima carine te je žena uplatila još novca. No, čini se da počinitelju ni to nije bilo dovoljno te je tražio od nje još novca jer će inače završiti u zatvoru. Budući da je već uplatila oko 185.00 tisuća kuna, žena je posumnjala da je riječ o prijevari te je o svemu obavijestila policiju.
Policijski službenici provode kriminalističko istraživanju u cilju pronalaska počinitelja.
 
Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.
 
Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise. Policija upozorava građane da budu  oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje. Više savjeta o tome kako spriječiti romantične prijevare, možete saznati na LETKU

policija pixabay

Uzeo novac za ogradu, ali je nikad nije napravio

hotel maestra novigrad aminess

NOVIGRAD: Nakon obnove “teške” 35 milijuna kuna otvoren hotel Aminess Maestral