in

ROMANTIČNA PRIJEVARA: Žena nepoznatom muškarcu uplatila 185 tisuća kuna. Upoznala ga je na Facebooku

Ilustracija Pexels - Foto Anete Lusina

Rovinjska je policija zaprimila prijavu 59-godišnjakinje koja je putem društvene mreže upoznala osobu koja joj se predstavila kao muškarac, rodom iz Hrvatske, a koji trenutno živi u Jemenu.
 
Počinitelj je ženi rekao da je udovac i da ima kćer te ju je nakon što su se neko vrijeme dopisivali zamolio da ona preuzme brigu oko njegove kćeri ako se njemu nešto dogodi u ratu. Muškarac je tijekom dopisivanja zadobio povjerenje žene, a kada joj je javio da je ranjen u ratu, zamolio ju je da mu dostavi svoje osobne podatke i presliku osobne iskaznice, kao i novac za troškove slanja paketa u kojem će joj poslati svoje projekte koje će ostvariti u Hrvatskoj.
 
Žena je uplatila traženi novac, a muškarac je obećao da će joj sve vratiti kada dođe u Hrvatsku. Već sljedećeg dana 59-godišnjakinja je dobila obavijest da treba uplatiti još novca, a muškarac je to opravdao s troškovima carine te je žena uplatila još novca. No, čini se da počinitelju ni to nije bilo dovoljno te je tražio od nje još novca jer će inače završiti u zatvoru. Budući da je već uplatila oko 185.00 tisuća kuna, žena je posumnjala da je riječ o prijevari te je o svemu obavijestila policiju.
Policijski službenici provode kriminalističko istraživanju u cilju pronalaska počinitelja.
 
Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.
 
Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise. Policija upozorava građane da budu  oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje. Više savjeta o tome kako spriječiti romantične prijevare, možete saznati na LETKU

policija pixabay

Uzeo novac za ogradu, ali je nikad nije napravio

Foto Tanja Kocijančić benzinska tar ožujak 2022

NOVI UDAR na džepove građana: Od noćas novo, značajno poskupljenje goriva