in

Šverc u Istri: Carina otkrila kamion pun duhana. Evo što ga je odalo

Foto Carinska uprava RH

Carinski i policijski službenici pregledom teretnog vozila na području Istre pronašli su 13.032 kilograma nelegalnog duhana u listu.

Foto Carinska uprava RH
Foto Carinska uprava RH

Dana 3. listopada 2023. godine na području Istarske županije carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Službe za mobilne jedinice Pula i policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije radi kontrole su zaustavili teretno vozilo s prikolicom osječkih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Hrvatske. Vizualnim je pregledom utvrđeno da je vozilo ispunjeno kartonskim kutijama iz kojih se širi intenzivan miris duhana.

Detaljnim pregledom navedenog vučnog i priključnog vozila utvrđeno je da se u istom nalazi 108 kartonskih kutija u kojima se nalazilo ukupno 13 032 kg duhana u listu – duhanske sirovine za koji vozač ne posjeduje odobrenje Carinske uprave, Trošarinskog ureda za vezu za prijevoz duhanske sirovine preko teritorija Republike Hrvatske i za koji postoji osnovana sumnja da je predmet nezakonitog postupanja.

Foto Carinska uprava RH
Foto Carinska uprava RH

Zbog prekršaja opisanog člankom 132. stavak 1. točka 16. Zakona o trošarinama okrivljenim fizičkim i pravnoj osobi je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 127.200,00 eura, a nadležnom carinskom uredu zahtjev za obračun i solidarnu naplatu trošarine u iznosu od 1.487.602,80 eura.  Roba je oduzeta, a kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga oduzeti su teretno vučno i priključno vozilo korišteno za nezakonit prijevoz duhana u listu, objavila je carina na svojim stranicama.

Foto Policijska uprava istarska

Istarska policija najavila za četvrtak prometnu akciju kontrole brzine

Foto Judo klub Poreč

Izvrsni rezultati porečkih judaša – Jedni osvajali medalje, drugi volontirali