in

U Filipinima pas ugrizao poštara. Kazne i vlasnicima pasa iz Rošina i Vineža

Foto Pixabay

Tijekom ovog mjeseca istarska policija evidentirala je 13 događaja u kojima je utvrđeno da vlasnici nisu poduzeli sve mjere kako njihovi psi ne bi ugrožavali sigurnost ljudi ili drugih životinja, pa su tako u pet slučajeva osobe koje su napali psi lakše ozlijeđene.
 
Posljednji slučaj dogodio se jučer na području naselja Filipini u Poreču, kada je njemački bokser, koji se nalazio u otvorenom dvorištu, ugrizao za nogu 61-godišnjaka koji je dostavljao poštu. Policija je 45-godišnjem vlasniku psa izdala prekršajni nalog radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te će o događaju obavijestiti i nadležnu inspekciju.
 
Novčanu kaznu dobili su i 56-godišnjak koji je 16. listopada neoprezno držao psa pa je njemački ovčar ugrizao 42-godišnjakinju koja je šetala šumskom stazom kod naselja Rošini, kao i 42-godišnjakinja koja 15. listopada nije držala pod nadzorom istarskog goniča pa je on na ulici u Vinežu ugrizao 30-godišnjakinju.
 
Policija utvrđuje vlasnike pasa u još dva slučaja u kojima su osobe lakše ozlijeđene. Utvrđuje se tko je muškarac, kojem se pas otrgnuo s povodca 21. listopada uz obalu mora u Novigradu. Pas je ugrizao 61-godišnjeg slovenskog državljanina i manjeg psa kojeg je 61-godišnjak šetao na povodcu, te ga je pokušao zaštiti prilikom napada. Također se utvrđuje i čiji je pas koji je 12. listopada kod kampa u Funtani napao zlatnog retrivera. Dok ih je pokušavala odvojiti, pas nepoznatog vlasnika ugrizao je za ruku 27-godišnju slovensku državljanku, vlasnicu retrivera.   
 
Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane i turiste da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom.
 
Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, prilikom šetnje, vlasnici bi trebali držati pse na povodcu radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu. Također, ukoliko se radi o opasnom ili moguće opasnom psu, on prilikom izvođenje na javnu površinu mora nositi i brnjicu, objavila je istarska policija 25. listopada 2022.

prevara internet mup

Prodavala cipele pa ostala bez novca. Dala im je broj kartice

Foto Grad Novigrad

NOVIGRAD na finalnom sastanku projekta „WONDER-Child friendly destinacije“