in

U Istri teško ozlijeđen vozač romobila (66)

Romobili - Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Policija podsjeća vozače romobila da su se dužni pridržavati prometnih propisa kako bi izbjegli stradavanje

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 19.45 sati u Rovinju teško je ozlijeđena jedna osoba. Nesreća se dogodila kada je 66-godišnjak upravljao osobnim prijevoznim sredstvom (električnim romobilom) kolnikom Trga na lokvi. Vozač je zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad osobnim prijevoznim sredstvom te se prevrnuo na bočnu stranu. Ozlijeđenom muškarcu pružena je pomoć u pulskoj bolnici, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđen.

Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv 66-godišnjaka se pokreće prekršajni postupak.

Policijska uprava istarska podsjeća vozače električnih romobila da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima kada biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Kolnikom se vozači romobila mogu kretati samo ako je to dopušteno prometnim znakom, no kako trenutno na istarskim prometnicama nema postavljenih takvih znakova, vožnja kolnikom je za vozače električnih romobila kažnjiva.

Kada se vozači električnih romobila kreću biciklističkom stazom dužni su, pri prelasku kolnika, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju te kolnik prelaziti, nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način, a ako biciklistička staza nije označena preko kolnika, dužni su zaustaviti osobno prijevozno sredstvo i gurati ga kao pješak preko obilježenog pješačkog prijelaza ili kolnika ceste.

Noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozači električnih romobila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Također mora noću i danju u uvjetima smanjenje vidljivosti na električnom romobilu biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Također podsjećamo da vozač električnog romobila ne smije ostaviti romobil bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, već samo na za to posebno uređenim i označenim mjestima.

Pozivamo sudionike u prometu da radi svoj sigurnosti i radi sigurnosti drugih poštuju prometne propise.

Foto Općina Tinjan

Znate li što je to cornhole? U Tinjanu osnovana udruga koja promiče ovu igru

Foto Policijska uprava istarska

Istarska policija poziva na predavanje o važnosti zaštite starijih osoba od prijevara