in

Oprez zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu. Policija ima poruku za vozače

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Policija upozorava vozače traktora i radnih strojeva da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila i propisnom prijevozu osobu

Vrijeme je poljoprivrednih radova te će na prometnicama tijekom narednih dana biti više traktora i radnih strojeva. Stoga policija poziva sve sudionike u prometu na pojačan oprez.

Radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, apeliramo na vozače traktora da vode računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila. Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 90 eura, dok je za neosigurani traktor propisana novčana kazna u iznosu od 660 do 6.600 eura.

Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, podsjećamo vozače da ne smiju skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir te da prilagode način upravljanja traktorima konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora. U slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, nemojte koristiti nizbrdice kako biste traktore ”ubacili” u niže ili više brzine.

Posebno ističemo da na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s time da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice.

Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom. Naime, sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 eura za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 660 do 1.990 eura.

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik
isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana
označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije
smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

Policijska uprava istarska upozorava i ostale vozače na povećani oprez zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, obzirom su ta vozila puno sporija od ostalih vozila te se nesreće događaja uslijed nepropisnih pretjecanja, objavila je istarska policija 8. ožujka 2023.

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

U jednom danu tri naleta na divljač u Flengima, Žbandaju i Marčani

Foto ŽKK Istra Poreč

Kuglačice porečke Istre sezone završile u top tri najboljih. Pred njima velik doboj u Austriji