in

U petak akcija kontrole korištenja pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Ilustracija MUP

Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu Postaja Prometne policije Pula će sutra, 9. srpnja 2021 godine od  9 do 14 sati, provesti prometnu akciju ”Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe-mobitela.

Uz brzinu i alkohol, nepropisna uporaba mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine na području Postaje prometne policije Pula-Pola  utvrđeno je ukupno 7.951 prekršaja, od kojih 986 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 1.755 prekršaja nepropisne uporabe mobitela. Što se tiče prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa policija je ove godine utvrdila 13% više takvih prekršaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je nepropisna uporaba mobitela u porastu za čak 54%.

U prvih šest mjeseci šest je osoba smrtno stradale od kojih tri vozača koji nisu koristili sigurnosni pojas.
Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija,  najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.      

MOMJAN: Koncert “RIJEČI I GLAZBA IZ ANTIKE” – Nastupaju Silvio Quarantotto Teodora Tommasi i Massimo Favento

MARČANA: Završna priredba vrtića Vrtuljak za buduće školarce uz izložbu, pjesmu i ples