in

UPOZORITE NONIĆE: Međunarodni dan starijih osoba obilježen edukacijom o najčešćim prijevarama – evo što policija savjetuje

Ilustracija/Foto Pixabay

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba (1. listopada), Policijska uprava istarska i Grad Pazin su jučer u pazinskom Spomen domu organizirali predavanje o prijevarama osoba u ”zlatnim godinama”.

Predavanje su održale voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović, policijska službenica pazinske policije Valentina Bojić, a edukaciji su osim osoba starije dobi nazočili i učenici gimnazije i strukovne škole u Pazinu, izvijestila je danas policija.

Policijske službenice prisutnima su pojasnile najčešće oblike prijevara koje su usmjerene prema starijim osobama, a to su: lažno predstavljanje, dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja ili stradavanja, dovođenje u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda te iskorištavanje odsustva, stresne situacije ili duševnog stanja žrtve. Također je skrenuta pozornost  na oblik prijevare koji se odnosi na osobe koje građanima mogu doći na kućna vrata i lažno se predstaviti  kao policajci, akviziteri humanitarnih akcija, prodavatelji medicinskih pomagala ili raznih kućanskih artikala. Prisutni su upoznati i s oblicima prijevara koje se odnose na pozive iz institucija (banke, zavod za mirovinsko osiguranje), pozive iz inozemstva (rodbina u bolnici), pozivi operatera telekomunikacijskih usluga (usmeno sklapanje ugovora), pozivi odvjetničkih ureda, pozivi tipa ”Can you here me?” (snimanje glasovnog odgovora yes/no) i slično.

Kako bi se zaštitili od raznih oblika prijevara nazočne osobe su upoznate sa šest zlatnih savjeta policije za zlatnu dob:

NE PUŠTAJTE U DOM NEPOZNATE OSOBE

NE NASJEDAJTE NA LJUBAZNOST OSOBA PRED VRATIMA

ŽNIŠTA NE POTPISUJTEPRIJE NEGO SE POSAVJETUJETE SA OSOBOM OD POVJERENJA

NIŠTA NE KUPUJTE NA KUĆNOM PRAGU OD NEPOZNATIH OSOBA

TELEFONOM NE DAJTE OSOBNE PODATKE

NE PRISTAJTE NA PONUDE PUTEM TELEFONA

Svjetski IT stručnjaci u Poreču na konferenciji NIAGARA 4.0 Delivering IOT o novim rješenjima za industriju zaštite okoliša i pametne gradove

Poreč dobio 400 TISUĆA KUNA za plažu Materada-Sv. Martin – stižu dječje igralište, stijena za penjanje…