in

Crveni križ uspješno proveo projekt “Pomoć u kući na Bujštini” s čak 2.400 pruženih socijalnih usluga

Foto Crveni križ Bujštine

U Općinskoj vijećnici Općine Grožnjan jučer su predstavljeni rezultati prve godine provedbe  pilot projekta „Pomoć u kući na Bujštini“  koji je potpisan između Istarske županije, gradova Buje i Novigrad, općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj te Gradskog društva Crvenog križa Buje kao nositelja projekta.

Foto Crveni križ Bujštine
Foto Crveni križ Bujštine

U ime Istarske županije najprije se obratila Zamjenica župana Jessica Acquavita koja je naglasila važnost projekta na ovom području i istaknula kako se radi o važnoj socijalnoj usluzi namijenjenoj građanima koji nisu u mogućnosti sami skrbiti o svojim potrebama, a takvu im skrb ne mogu osigurati niti članovi njihovih obitelji. Usluga im omogućava funkcioniranje u njima poznatom okruženju, u njihovim kućama, što je za same korisnike usluge najhumanije rješenje.

U ime Istarske županije obratila se i privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Davorka Maras-Tkačuk koja se zahvalila na uspješnosti provedbe projekta i istaknula važnost nastavka projekta i u budućnosti.

Foto Crveni križ Bujštine
Foto Crveni križ Bujštine

Udio starijih osoba  prema  popisu stanovništva iznosi oko 18,6% upravo zato Istarska županija potiče razvoj i koordinaciju ovih izvaninstitucionalnih usluga koje s jedne strane odgovaraju na potrebe starijih i rješavaju njihove probleme u svakodnevnom funkcioniranju, a s druge strane im osiguravaju ostanak u njihovim kućama što je dulje moguće.

U ime prisutnih obratio se načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz te istaknuo  da se radi o vrlo važnom Projektu za najugroženije građane s područja sjeverozapadne Istre. Pregovori su, kazao je, počeli još 2019. godine te ocijenio provedbu projekta iznimno korisnom za zajednicu posebno za ruralna područja sjeverozapadne Istre.  Na kraju istaknuo je kako jedinice lokalne samouprave koje su sufinancirale projekt to će i dalje činiti.

Ravnatelj Gradskog društva Crveni križ Buje Hrvoje Kovačević rezultate pilot projekta „Pomoći u kući na Bujštini“ predstavio je kratkom prezentacijom. U okviru provedbe projekta u ovom trenutku aktivno je 47 korisnika kojima ma je pruženo 2.400 različitih socijalnih usluga. U okviru provedbe ukupno je izvršeno 1.926 posjeta. U sklopu projekta zaposlene su tri djelatnice koje su za pružanje usluga prešle više od 22.000 kilometara na površni od 290km². Vrijednost projekta procijenjena je na iznos nešto veći od 280.000 kuna.

Provedenom anketom među korisnicima i članovima njihovih obitelji projekt je ocijenjen odličnom ocjenom što je dokaz da je Program  dobar i potreban. Posebno je istaknuo i zahvalio se djelatnicama Programa bez kojih ne bi bilo moguće ostvariti takve rezultate i u potpunosti uspješno implementirati program.

Prezentaciji su prisustvovali i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, načelnik Općine Brtonigla Neš Sinožić, načelnik Općine Oprtalj Leo Bazjak kao i predstavnici Centra za socijalnu skrb Buje, priopćeno je iz Crvenog križa.

trgovina butiga market ilustracija

Hitna obavijest: S polica se povlači prehrambeni proizvod zbog kancerogenih sastojaka

Foto RK Poreč

Poreč izborio polufinale Kupa Hrvatske