in

Crveno upozorenje zbog jake bure u Istri, Kvarneru i sjevernoj Dalmaciji

Izvor DHMZ

Zbog jake, mjestimice olujne bure s udarima vjetra i do 160 km/h za sutra izdano crveno upozorenje za riječku regiju te područje zapadne Istre, sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Velebitskog kanala 

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra (26. veljače) crveno upozorenje za zapadnu obalu Istre, riječku regiju, područje Kvarnera i Velebitskog kanala te Sjevernu Dalmaciju.

Riječku regiju zahvatit će jaka i olujna bura, osobito podno Velebita s orkanskim udarima vjetra većima od 120 km/h. Zapadnu obalu Istre i područje sjeverne Dalmacije također će zahvatiti vrlo jaka, mjestimice olujna bura s udarima vjetra do 120 km/h.

Područje Kvarnera zahvatit će vrlo jaka i olujna bura s najjačim udarima vjetra do 150 km/h, dok se vrlo jaka i olujna, mjestimice i orkanska bura s udarim vjetra do 165 km/h očekuje i na području Velebitskog kanala.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Poduzmite mjere za samozaštitu obzirom da postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom. Savjetujemo da izbjegavate putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za ličko područje za sutra je izdano narančasto upozornje zbog jakog, u višim predjelima na udare i olujnog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, s udarima do 65 km/h. Narančasto upozornje izdano je i za srednju i južnu Dalmaciju zbog jakog i olujnog juga koje će u psolijepodnevnim i večernjim satima okrenuti na buru.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, priopćeno je iz Ravnateljstva civilne zašite MUP-a.

Foto Istarska županija

Miletić u Ližnjanu – O sanaciji ekološke katastrofe, obnovi ceste do aerodroma, gradnji novih vezova u uvali Kuje…

Foto Kaštel Grimani-Morosini Svetvinčenat - Facebook

Raznolik program povodom Dana žena u kaštelu Morosini-Grimani