in

DAN GRADA POREČA obilježen dodjelom nagrada: Povelju „30. april“ dobila Marina Radošić

Danas je u Istarskoj sabornici održana svečana sjednica u povodu Dana Grada Poreča i Dana oslobođenja. Pred brojnim okupljenima, predstavnicima Istarske županije, Grada i gradskog vijeća, Porečko-pulske biskupije, pobratimljenih gradova i općina, istarskih gradova, državnih i drugih tijela, pripadnika narodnooslobodilačke borbe i domovinskog rata, te ustanova koje djeluju na području Grada, okupljenima su se prigodnim govorima obratili gradonačelnik Loris Peršurić, njegov zamjenik Ugo Musizza, župan Boris Miletić, a svečanu sjednicu otvorio predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar.

dan grada poreča nagrađeni laureati 2022
Foto Tanja Kocijančić

Najsvečaniji trenutak sjednice bila je dodjela nagrada. Pa je tako ove godine Povelja „30. april“ za posebne zasluge dodijeljena Marini Radošić, a podijeljena su i druga priznanja. Plakete su dobili doktor, radiolog Milorad Jovanović, za dugogodišnji rad i angažman u zdravstvu i očuvanju zdravlja građana, te sudjelovanja u volonterskim akcijama. Plaketu je dobio i poznati trojac, kreatori popularnog satiričnog novinskog priloga LaKost – posthumno književnik Drago Orlić, novinar Goran Prodan i fotograf Vladimir Bugarin čije su kreacije u LaKosti nasmijavale generacije kroz desetljeća. Odlukom gradonačelnika dodijeljene su i zahvalnice i to Zdenku Tomčiću za doprinos u znanosti i promociji imena Grada Poreča, zatim glavnoj medicinskoj sestri porečkog Doma zdravlja Ivanki Jotanović za dugogodišnji rad u zdravstvu, prof. kineziologije Mariju Paljaru za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta Poreča i Istre i profesorici matematike Đurđici Bonaca.

Inspirativnim riječima publici se obratila Marina Radošić, kojoj su se okupljeni ustali i pljeskali, a zatim i novinar Goran Prodan u ime ostalih nagrađenih.

Na početku sjednice prigodne govore održali su predsjednik Vijeća Zoran Rabar i gradonačelnik Loris Peršurić.

-Naš grad danas slavi 77. obljetnicu u života u slobodi, Dan oslobođenja i Dan grada. Na ovaj dan obilježavamo ulazak komande Kotarskog Narodnooslobodilačkog odbora koji je sa svojom jedinicom, u Poreč ušao 29. travnja 1945. godine. Tada je komanda uspostavila svoju vlast 30. travnja 1945. Poreč je tako oslobođen kao prvi od svih primorskih gradova na zapadnoj obali Istre, podsjetio je u svom govoru Rabar. Gradonačelnik je rekao kako su Dan grada i Dan oslobođenja dobra prilika da se osvrnemo i na godinu za nama, ali ponajviše da odamo priznanje ljudima koje nagrađujemo.

– Danas slavimo ono najbolje od našega grada. A Poreč je upravo takav grad – u hrvatskim prilikama, svjetionik za mnoge. Znam da sam izrazito subjektivan kad to govorim, ali Poreč je poseban grad, grad koji beskompromisno korača naprijed, koji se razvija, koji privlači. Želim da ovo bude i ostane grad jednakih prilika za sve, jer to je naša posebnost. U fokusu našeg sustavnog i planskog rada su Porečanke i Porečani. Visoki komunalni i gospodarski standard te ponajviše visoka socijalna osjetljivost, potpore kroz sve faze života i briga o najmlađima, a jednako tako i o najstarijima, onima koji su nam u nasljeđe ostavili grad koji volimo, nešto je po čemu želimo da Poreč bude cijenjen i poznat. Iako se i dalje nalazimo u financijski izazovnom razdoblju, u zadnjih godinu dana u Poreču su se izvodili radovi u vrijednosti od pola milijarde kuna i to u svim sferama – javne i privatne investicije, investicije u turizam i infrastrukturu,  rekao je gradonačelnik Peršurić.

Župan Boris Miletić pohvalio je sve projekte Grad Poreča. – Poreč je u mnogim segmentima, priznatih i od neovisnih institucija u brojnim poljima, gospodarstvu i kvaliteti života i priznat kao najbolji. Jedan od tih projekata je navodnjavanje u poljoprivredi koji puno znači proizvođačima za povećanje kvalitete proizvoda, rekao je župan Miletić.

Sjednicu su svojim nastupima uljepšali učenici Umjetničke škole Poreč – Eva Palma, učenica . razreda na flauti u pratnji učiteljice Karle Šain na klaviru, te harmonikaši Vita Janko, Lucia Janko, Lena Pelaić, Erik Petrović i Leona Janko, koje je pripremila učiteljica Ana Šterpin Zagoranski.

OBRAZLOŽENJE ZA POVELJU 30. APRIL:

Marina je vedra, hrabra, ali pomalo i samozatajna, na Poreštini i u Istri  poznata kao jedna od prvih spikerica čiji se glas i dan danas čuje na frekvencijama prve porečke radio postaje. Turistička animatorica i voditeljica dječjih i sportskih manifestacija, diplomirana odgajateljica predškolske djece na talijanskom jeziku i diplomirana shiatsu terapeutica, sportašica, pjevačica, bavi se i čitavim nizom drugih aktivnosti i interesa. Sve navedeno važno je istaknuti uz činjenicu da je ova mlada žena kao dijete preživjela rak, a kasnije u životu potpuno izgubila vid. To je ne obeshrabruje, te je registrirana sportašica pri Hrvatskom karate savezu i karate klubu Finida u Poreču, a rekreativna je članica kickboxing kluba King Poreč, osposobljena voditeljica do-in sustava vježbanja, vježbi disanja, istezanja  i meditacija, rekreacijski aktivno prakticira i promovira hodanje i vježbanje.
U sportu se može pohvaliti: brojnim medaljama ostvarenim u karateu na županijskoj i državnoj razini. 2019. kao prva slijepa žena iz Hrvatske prohodala je oko 500 km kroz Španjolsku poznatim hodočasničkim putem Sv. Jakova sve do Santiago de Compostele.
Zbog svega navedenog, Marinine energije, hrabrosti i volje, te upornosti i predanosti kojom pristupa  svemu što radi, unatoč tome što je ostala bez vida i živi u potpunom mraku, i zbog toga što je svojim uspjesima pridonijela da se ime grada Poreča  promovira u raznim kontekstima i na nacionalnoj razini, dodjeljuje joj se ovogodišnja Povelja 30. april.

Casa Matiki - Foto TZ Žminj

ŽMINJ: Casa Matiki nagrađena zlatnom poveljom Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ – U Istru stigla tri priznanja