in

ŽMINJ: Casa Matiki nagrađena zlatnom poveljom Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Casa Matiki - Foto TZ Žminj

Kuća za odmor Casa Matiki u selu Matiki pokraj Žminja nagrađena je zlatnom poveljom Suncokret ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji turističkih seljačkih gospodarstava. Nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske tradicionalno dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo”, a ovogodišnji dobitnici proglašeni su na svečanosti održanoj u Cavtatu u sklopu petog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu.

Casa Matiki - Foto TZ Žminj
Casa Matiki – Foto TZ Žminj

Zlatna povelja najviše je odličje u pojedinoj kategoriji, uz nju se dodjeljuju još i srebrne i brončane povelje, što znači da je žminjska Casa Matiki nagrađena kao najbolji ruralni turistički objekt u Hrvatskoj. U obrazloženju nagrade istaknuto je kako Casa Matiki nudi „autentično iskustvo stare istarske farme”, a vlasnica ovog objekta Sonja Glavić sama za goste mijesi i peče kruh i priprema doručak od namirnica koje sama uzgaja na svom imanju ili ih kupuje od drugih proizvođača sa Žminjštine. Mir i tišina cijenjene su odlike smještaja u ovom objektu, ni u jednom apartmanu nema televizora, domaće životinje sastavni su dio ambijenta, a gosti koji to žele mogu čak iskusiti spavanje na sijenu. Casa Matiki otvorena je 1997. godine i već se okitila brojnim priznanjima i nagradama, a jedna od posljednjih je titula najboljeg bed & breakfast objekta u Hrvatskoj koju joj je 2019. godine dodijelio Trip Advisor.

Priznanje Casi Matiki ujedno je i priznanje za žminjski turizam, koji se posljednjih godina razvija kao ruralna turistička destinacija sa sve brojnijim i raznolikijim sadržajima, što zapažaju i gosti i institucije koje vrednuju postignuća u razvoju turističke ponude. Primjerice, u Žminj su dosad triput stizale nagrade Simply the best koje dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA i specijalizirani turistički magazin Way to Croatia – za seriju manifestacija inspiriranih lokalnim običajima (Istarski festival pašte, Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće, Bartulja i druge); za manifestaciju Armonike Zad kaštela i za seriju Viber stickera sa žminjskim motivima. I Suncokret ruralnog turizma već je dolazio u Žminj: dosad su ga osvajali mljekara Latus iz Orbanići Gorenjih te manifestacija Istarski festival pašte, pa je ovogodišnje priznanje za Casu Matiki još jedna potvrda da se žminjska turistička priča razvija kao zajedničko djelo mnogih kreativnih i dobrih ljudi, priopćeno je iz Turističke zajednice Žminja.

Veliko parkiralište/Foto Usluga

Pripreme Usluge Poreč za sezonu: Otvaraju se nova parkirališta, nabavljeno novo električno vozilo

DAN GRADA POREČA obilježen dodjelom nagrada: Povelju „30. april“ dobila Marina Radošić