in

Dan općine Kaštelir-Labinci – Obilježeno 77 godina u slobodi – Okreću se budućnosti i stvaranju još boljih uvjeta života mještana

Dan općine Kaštelir-Labinci 2022.

“Dan oslobođenja Općine Kaštelir-Labinci, kojeg slavimo kao Dan Općine, za sve znači jako puno. Danas s ponosom slavimo našu bogatu povijest, našu kulturu i tradiciju, naše antifašističke tekovine. Iznimno me raduje što naša proslava svake godine okuplja sve veći broj građana, udruga i ustanova koji pripremaju mnoštvo programa za ovu svečanost”, naglasio je večeras načelnik Đulijano Petrović na svečanoj sjednici povodom Dana općine i Dana oslobođenja.

Dan općine Kaštelir-Labinci - Načelnik Đulijano Petrović
Dan općine Kaštelir-Labinci – Načelnik Đulijano Petrović

Bila je to proslava u čast 77. rođendana u slobodi, oslobođenja od okupatora u 2. svjetskom ratu, koju su uveličali brojni uzvanici večeras, među kojima su bili zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, istarski (grado)načelnici, gospodarstvenici, sudionici NOB-a i Domovinskog rata te mnogi drugi.

Predsjednik Vijeća Ivan Legović otvorio je svečanu sjednicu i u svom govoru istaknuo da je smisao politike, na nacionalnoj i građanskoj razini, raditi i truditi se radi mještana i stvaranja boljih uvjeta života i rada.

Dan općine Kaštelir-Labinci - Predsjednik Vijeća Ivan Legović
Dan općine Kaštelir-Labinci – Predsjednik Vijeća Ivan Legović

-Ponosan sam što sam u protekloj godini bio na čelu Općinskog vijeća koje je imalo hrabrost donositi odluke koje će dugoročno utjecati na poboljšanje života i rada u općini. Te su se odluke posljednjih godina donosile u iznimno izazovnim i zahtjevnim okolnostima, a upravo njima nudimo nova rješenja za izlazak iz krize, naglasio je Legović.

Načelnik se osvrnuo na brojne izazove posljednjih godina, posebice na pandemiju i njene posljedice, te iskoristio prigodu nabrojati što je sve učinjeno u općini u proteklom razdoblju.

Kaštelirski harmonikaš Erik Petrović
Kaštelirski harmonikaš Erik Petrović

-Je li Općina Kaštelir – Labinci, od svog konstituiranja 1997. godine do danas pronašla svoje mjesto i identitet u teritorijalnom ustroju Republike Hrvatske? Moj je odgovor svakako DA, iz razloga što se Općina od prvog trenutka zauzimala i radila ono što joj je i prvenstvena zadaća, tj. stvaranje osnovne infrastrukture u najširem smislu, od predškolskog i osnovnog školstva, socijalnih potreba, sporta, kulture te ostalih društvenih djelatnosti do gospodarstva i turizma, kazao je načelnik i dodao da e budući razvoj općine temelji na turizmu, malom i srednjem poduzetništvu, te poljoprivredi.

Sve veći broj turističkih kapaciteta i noćenja nalaže im da sustavno planiraju daljnji razvoj turizma.

-Želimo da Općina postane prepoznatljiva destinacija ruralnog turizma, gdje će upravo stanovnici Općine kroz raznoliku autohtonu ponudu svojih poljoprivrednih i ostalih proizvoda, putem svojih OPG-ova, smještaja u agroturizmu, kampova u seljačkom domaćinstvu i ostalim turističkim sadržajima, ponuditi turistima svoje specifične proizvode i usluge. Upravo radi kvalitetnog predstavljanja naše turističke ponude i karakterističnih sadržaja naš je TZ pristupio novom klasteru Porečka rivijera zajedno s Porečom, Funtanom, Tarom, Vabrigom i Vižinadom, istaknuo je načelnik Petrović koji budućnos svog mjesta vidi u usmjeravanje strukture smještajnih kapaciteta kroz izgradnju mini hotela, turističkih naselja, ruralnih kampova, smještaja na seoskom domaćinstvu i prilagodbi prema ruralnom turizmu, te ciklo, eno, gastro, sportskom i eko turizmu.

Prigodne čestitke uputila je dožupanica Jessica Acquavita, koja je naglasila da će ovoj općini i dalje Županija biti partner.

U bogatom kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupila je porečka klapa Le Parentine koja je na početku sjednice izvela himnu Lijepa naša i svečanu pjesmu Krasna zemljo, te nekoliko narodnih skladbi na kraju. Nastupio je i mladi kaštelirski harmonikaš Erik Petrović, inače polaznik 4. razreda Umjetničke škole Poreč, te učenici kaštelirske područne škole Vito Grebac i Aleksandar Jugovac, koji su izveli pjesmu „Pipa“ Drage  Gervaisa, Aelyn Koritnik, Lucija Bakša i Alisa Kramar s pjesmom „Tri Nonice“ Drage  Gervaisa, te Arian Blažević i Natan Perhat koji su izveli pjesmu „Oba Tri“ Dinka Kalca. Učenike je pripremila učiteljica Ivana Medica Ružić.

Pjevački zbor Osnovne škole Jože Šurana Višnjan pripremio je za svečanu sjednicu kanon „Sing a song for the peace“ nepoznatog autora, a četvrti razredi pjesmu „Djeca pjesme“. Učenike je pripremila učiteljica glazbene kulture Tina Pajdaš.

Školska Folklorna skupina predstavila se tradicijskim plesom Šete paši i zanimljivom koreografijom na pjesmu Naranča u izvedbi Putokaza. Učenike je pripremila učiteljica Davorka Travan.

Pred kraj je nastupilo čak pet harmonika.

Publiku je razveselio Kvintet harmonika Umjetničke škole Poreč u sastavu Vito Janko (4. razred), Lucia Janko (3. razred), Lena Pelaić  (6. razred), Erik Petrović (4. razred) i Leona Janko (6. razred). Izveli su skladbu Evgenija Derbenka: Harmonikaši sviraju jazz. Sve učenike je pripremila učiteljica savjetnica Ana Šterpin Zagoranski.

Foto Vatrogasci Pula nesreća vodnjan juršići 28.4.2022

Kod Vodnjana s ceste sletio Porsche. Nesreću izazvao 83-godišnjak

Vrsarske goložece - Foto TZ Vrsar

VRSARSKE GOLOŽECE – Bliži se proljetno izdanje gourmet manifestacije posvećene istarskim delicijama