in

Danas je Međunarodni praznik rada

Danas je Međunarodni praznik rada, dan koji se obilježava u spomen na velike radničke prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886. godine.

Tog je dana prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane s tri osmice: osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazovanja. U sukobima s policijom mnogo je prosvjednika uhićeno i ranjeno, nekoliko ih je ubijeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Ove godine nema okupljanja, nema prosvjeda, nema druženja i organiziranih proslava na otvorenom. Nalazimo se u posebno izazovnom razdoblju svjetske pandemije koja će uvelike utjecati na živote mnogobrojnih radnika. Neizvjesno razdoblje je pred nama.

Više nego ikada trebamo njegovati zajedništvo, slogu i solidarnost, te se nadati da će nam se životi što prije vratiti u normalu.

Mnogi će danas iskoristiti lijepo vrijeme za boravak na otvorenom, ali važno je da se svi ponašamo odgovorno i disciplinirano, kako ne bismo dozvolili virusu da se širi sada kada smo uspjeli doći do dobrih rezultata.

Redakcija Istre Terre Magice svim čitateljicama i čitateljima čestita Praznik rada.

Svima koji danas ne rade želimo da se odmore i provedu lijepi dan s obiteljima, a ostalima koji moraju raditi da im dan prođe u što ugodnijoj atmosferi.

VIŽINADA: Zajednica Talijana uredila bogatu biblioteku u kojoj se knjige besplatno posuđuju

vrsar luka pogleda na stari grad

VRSAR donio paket mjera pomoći gospodarstvu i građanima, smanjio plaće načelniku i zamjeniku – vijećnicima simbolične naknade do daljnjeg