in

VIŽINADA: Zajednica Talijana uredila bogatu biblioteku u kojoj se knjige besplatno posuđuju

Knjižnični fond Zajednice Talijana Vižinade od sada je dostupan za pregled i online. Svi primjerci fonda su popisani, te sveukupno broje više od 1.500 naslova suvremene talijanske i svjetske beletristike, dječje književnosti te stručne literature, priručnika, enciklopedija i rječnika. Važno je naglasiti da bilo tko od mještana može besplatno posuditi knjigu, bez obzira je ili nije član ZT-a. Također, osim literature na talijanskom, dostupne su i knjige na hrvatskom jeziku.

Svi zainteresirani mogu kontaktirati predsjednicu ZT-a Šainčić Pilato na telefon 0994230550 ili na e-mail neda.pilato@inet.hr, koja će rado otvoriti  i dogovoriti termin za posudbu knjige.

Među primjercima koji su dostupni za posudbu mogu se pronaći suvremeni autori poput Dana Browna, Roberta Ludluma, Nore Roberts, Elif Shafak, Stephena Kinga, Sveve Casati Modigniani, Umberta Eca, ali također I autori mnogih svjetskih klasika kao što su Dante, Stendhal i Buddha, saznajemo od predsjednice ZT-a Nede Šainčić Pilato.
Podjednaku zastupljenost među beletristikom imaju kriminalistički i akcijski romani, kao i ljubavni, a zanimljivo je spomenuti i veliki broj znanstvene fantastike, pa će i ljubitelji Isaaca Asimova, Stanleyja Kubricka, J.H. Brennana i Rona Hubbarda pronaći nešto za sebe.

Svi oni koji žele saznati nešto više o povijesti Italije, Istre i primorske Hrvatske , ali i o njihovim suvremenim političkim, ekonomskim i kulturnim vezama imaju mnoštvo literature na raspolaganju, a cjelokupan fond knjižnice je pretraživ, osim po naslovu i autoru, također i prema ključnim riječima, tj. temama.

Stoga je dovoljno upisati svega nekoliko riječi u pretraživač kako bi se došlo do željenih naslova te provjerili njihovu dostupnost.

Značajan broj autora čine zavičajni pisci, pa se u knjižnici Zajednice Talijana Vižinade može pronaći velik broj primjeraka zbirke pjesama Verši na šterni koji okupljaju čakavske autore, ali i mnoge druge zbirke poezije i proze naših autora.

Svoj kutak imaju i mladi čitatelji te se mogu upustiti u svijet čitanja s autorima poput Marka Twaina, Carla Collodija i Tonyja Koltza.

Fond knjižnice se konstantno upotpunjuje novim aktualnim naslovima, a također su dostupni i primjerci časopisa i novina, te glazbenih cd-a.

Odličan posao obavila je porečka stručnja knjižnicčarka Dubravka Stevanović, saznajemo do predsjednice ZT-a, koja je istaknula da se tijekom epidemije cijelo vrijeme radilo. No, u zajednici je bila samo knjižničarka, a zbog ograničenog broja ljudi koji su ondje mogli boraviti.

Sve ovo organizirano je zahvaljujući Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske preko Talijanske unije.

Živio Prvi maj: “Buzjetska bdnica” probudit će Buzećane

Danas je Međunarodni praznik rada