in

VRSAR donio paket mjera pomoći gospodarstvu i građanima, smanjio plaće načelniku i zamjeniku – vijećnicima simbolične naknade do daljnjeg

Vrsar/Foto TZ Vrsar/Matija Vekić

Općina Vrsar je na sjednici Općinskog vijeća, održanoj elektronskim putem, usvojila paket mjera pomoći lokalnom gospodarstvu i građanima. Ujedno, donijeta je i odluka o smanjenju plaća načelniku i njegovom zamjeniku. Također, uz cijeli niz mjera kojima se oslobađa poduzetnike obaveza na inicijativu vijećnika IDS-a da se odreknu stalne naknade iz proračuna općinski načelnik Ivan Gerometta predložio je da se do daljnjega utvrdi visina naknade u simboličnom iznosu od 1 kune za sve vijećnike, uključujući predsjednika i podpredsjednike Vijeća.

-Time ćemo u osnovi  kompenzirati umanjenje prihoda uvjetovano mjerom potpunog oslobađanja roditelja od plaćanja vrtića za razdoblje od 13. ožujka pa dok god vrtić bude zatvoren, rekao je Gerometta.

Dodao je da Općina nikada nije, a niti ne namjerava uvesti prirez porezu na dohodak jer ne žele dodatno opterećivati građane.

Kako bi pomogli gospodarstvu i građanima u prevladavanju poteškoća uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom odlučili su osloboditi obveze plaćanja komunalne naknade fizičke osobe za obveze koje se odnose na razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine.

Što se tiče poduzeća i obrtnika, za isto ih se razdoblje oslobađa obaveze plaćanja komunalne naknade ukoliko im je godišnji prihod u 2019. godini bio ispod 7,5 milijuna kuna, a koji će od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine ostvariti pad prihoda veći od 20% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Također, mjera predviđa tromjesečnu odgodu plaćanja mjesečnih obveza komunalne naknade do 30. lipnja za obveze koje se odnose na razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja poduzećima čiji je prihod u 2019. godini bio veći od 7,5 milijuna kuna.

Općinski su vijećnici također oslobodili plaćanja zakupa poslovnog prostora u vlasništvu Općine za sve poslovne subjekte od travnja do lipnja.

Oslobodit će također i obveze plaćanja poreza na korištenje javnih površina i poreza na potrošnju sve fizičke i pravne osobe za obveze koje se odnose na razdoblje od travnja do lipnja 202

Odgodit će se plaćanje obveza za koncesijska odobrenja i koncesije u nadležnosti Općine Vrsar (koncesija za dimnjačarske usluge, koncesija za prijevoz vlakićem) za sve fizičke i pravne osobe do 30. rujna 2020.

Oslobodit će fizičke osobe plaćanja godišnjeg zakupa za 2020. godinu za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Općine Vrsar namijenjeno poljoprivrednoj proizvodnji.

Važno je i to da se za odgode neće naplaćivati nikakve kamate.

Oslobodit će roditelje plaćanja boravka djece u Dječjem vrtiću Tići Vrsar za razdoblje kada je vrtić zatvoren zbog epidemije.

Spomenimo i smanjenje plaća za 15 posto, odnosno osnovice za obračun plaće načelniku i njegovom zamjeniku. Njima će se dakle za razdoblje od travnja do lipnja plaća obračunavati temeljem umanjene osnovice koja će iznositi 3.306,50 kuna bruto.

Gledajući proračun, ovo tromjesečno oslobađanje gospodarstva i građana obaveza umanjit će prihode za oko 1,15 milijuna kuna.

Što se tiče Dječjeg vrtića Tići – matičnog odjela u Vrsaru i područnog u Funtani – oslobađanje roditelja plaćanja od 13. ožujka pa do 11. svibnja prihodi te ustanove bit će manji za 141.500 kuna.

Danas je Međunarodni praznik rada

Lijepe vijesti i za Praznik rada – Istra i danas ima sve NEGATIVNE NALAZE – I zadnji pacijent izliječen!