in

Danas porečki školarci obilježavaju Dan ružičastih majica – dan protiv vršnjačkog nasilja

Pod geslom „Bi li ti obukao/la rozu majicu?” učenici/učenice porečke Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića s partnerima u projektu Volontiranje To Go osmislili su kako obilježiti Dan ružičastih majica, posvećen prevenciji vršnjačkog nasilja.

Obilježavanju su se pridružile Talijanska osnovna škola “Bernardo Parentin” i OŠ Poreč, koje i inače obilježavaju Dan ružičastih majica raznim aktivnostima, a koje će se danas pridružiti vezivanjem ružičastih balona na ogradu njihovih škola, kao i pisanjem poruka podrške svojim vršnjacima/kama koji su doživjeli nasilje.

Dakle, danas, 27. veljače, u suradnji s volonterima i volonterkama iz TUŠ Antona Štifanića izradit će se aleja ružičastih majica. Volonteri /ke su izradili/e 29 ružičastih majica od kartona koje će izložiti od TUŠ Antona Štifanića, duž pješačkog mosta prema Osnovnoj školi, na ogradi OŠ Poreč pa sve do Srednje škole Mate Balote Poreč.

Dan ružičastih majica u svijetu se obilježava od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju, jer je odjenuo ružičastu majicu, čime je simbolično dao podršku svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Učenici/ce su se solidarizirali sa zlostavljanim dječakom i pojavili se u školi u ružičastim majicama. Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica. Od tada se Dan ružičastih majica kontinuirano obilježava posljednje srijede u veljači, a ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.

Pozivamo sve zainteresirane građane/ke da danas obuku svoju ružičastu majicu i na taj način podrže prevenciju vršnjačkog nasilja među djecom i mladima, priopćili su danas organizatori ovog događanja.

BLAGO ONIMA KOJI RADE U DM-u: Djelatnicima koji postanu roditelji daruje 10.000 kuna

NATAŠA BASANIĆ ČUŠ O TJEDNU PSIHOLOGIJE: Život je danas brz, intenzivan i nesiguran – psiholozi mogu biti sidro koje će pomoći naći sigurnu luku