in

Danas starta akcija ”Mir i dobro”: Oprezno s pirotehnikom – KAZNE od 10.000 do 80.000 kuna

I ove godine se za vrijeme blagdana, od 15. prosinca do 8. siječnja, na području Policijske uprave istarske, ali i cijele Hrvatske, provodi akcija ”Mir i dobro”. Radi se o tradicionalnoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova, koja se provodi od 1993. godine, a cilj joj je osigurati povoljno stanje sigurnosti za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, s naglaskom na sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava.

Samu akciju i aktivnosti koje će provoditi policijski službenici u narednom razdoblju predstavili su jučer na konferenciji za medije, u kompleksu ”Mlin” u Puli, voditelj Službe za javni red Dalibor Gregov i voditelj Inspektorata unutarnjih poslova Moreno Kanciani, nakon čega su djelatnici Protueksplozijskog odjela prezentirali posljedice nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, objavljeno je na web stranicama Policijske uprave istarske.

Kako je naveo voditelj Gregov, prošlogodišnji blagdani protekli su na području Istre u povoljnom ozračju, bez težih posljedica za život i zdravlje ljudi. ”Evidentiran je jedan slučaj lakšeg ozljeđivanja djeteta zbog nestručnog rukovanja s pirotehničkim sredstvom, zbog čega je policija roditelju izdala prekršajni nalog. Što se tiče oštećenja imovine, dogodila su se dva požara na građevinskim objektima uslijed aktiviranja pirotehničkih sredstava, pri čemu je u jednom slučaju nastala znatna materijalna šteta, a policija je protiv dvojice počinitelja podnijela optužne prijedloge zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, s obzirom na to da su uporabili pirotehnička sredstva u zatvorenom prostoru” pojasnio je Gregov.

Aktivnosti Policijske uprave istarske za vrijeme trajanja akcije

Policija će pojačano provoditi aktivnosti na sprječavanju zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice, kao i ostale aktivnosti s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti i sprječavanja terorističkih aktivnosti. Poduzimat će se slijedeće:

  • edukacija učenika u školama o opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava
  • info punktovi u svim većim gradovima, na kojima će građani moći saznati više o samoj akciji i opasnostima koje prijete od pirotehničkih sredstava
  • inspekcijski nadzor nad prometom pirotehničkih sredstava
  • poduzimanje pojačanih mjera sigurnosti u zonama vjerskih objekata te javnih prostora i objekata, gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi
  • osiguranje protočnosti i sigurnosti prometa na graničnim prijelazima i svim važnijim cestovnim pravcima
  • podizanje na višu razinu nadzora državne granice radi sprječavanja nezakonitog prelaska državne granice i suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala
  • sprječavanje zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava, čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Uvjeti obavljanja prometa, prodaje na malo i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Navedeni Zakon objavljen je u Narodnim novinama, br. 70/17. i stupio je na snagu u srpnju 2017. godine. Kako je naveo voditelj Inspektora unutarnjih poslova, pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godina. ”Uporaba tih sredstava dozvoljena je građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine, za razliku od pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3, koja mogu koristiti samo osobe starije od 18 godina” rekao je Kanciani. Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja građanima starijima od 18 godina  te je njihova uporaba dozvoljena samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima  i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4, T1, T2, P1 i P2 za osobne potrebe.

Pirotehnička sredstva dozvoljeno je prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje MUP-a, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 koja se, osim u navedenim prodavaonicama, mogu prodavati u maloprodaji u drugim prodavaonicama te na kioscima.

Iznosi novčanih kazni za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1.000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te od 1.000 do 80.000 kuna za pravne osobe. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

Apel policije građanima

Policijska uprava istarska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja.

Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupakGrađani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici, koji će takvo oružje preuzeti na siguran način.

Božićna bajka u Parku prirode Učka – danas i sutra bogati program za djecu

DOBRA VIJEST: I obrtnici mogu koristiti neoporezive božićnice