in

FUŠKULIN: Prva radionica iz projekta „Hižica puna priča“ – Djeca su gradila svoje KAŽUNE

Druženje u Fuškulinu prije korona-krize

Prva od šest radionica planiranih u projektu Hižica puna priča protekla je sjajno u prostoru Mjesnog odbora Fuškulin, javljaju iz Društva Naša djeca Poreč.

Četrnaest djevojčica i dječaka strpljivo su poslušali Dubravku Stevanović koja je pričala priču “Sretna kućica” i poslije odgovarali na njena pitanja. Ručice su bile u zraku i kada je pitanja postavljao barba Bruno Orbanić, koji zna kako sagraditi i, što je još važnije, kako popraviti kažun. Razvio se zanimljiv razgovor o tome koje domaće životinje daju tri proizvoda – ovce i koke, znala je jedna djevojčica.

To je bilo važno saznati zato što je za gradnju kažuna, koja je trajala dvadesetak dana, nekada plaća bila jedna ovca. Ovca je bila prava dragocjenost, ali i kažuni su bili dragocjeni jer su ljude, ovce i janjčiće čuvali od lošeg vremena. Svašta su još djeca saznala od barba Branka, naučili su kako crtati grote i dobili na poklon crtež koji je nastao dok su razgovarali.

Posljednji dio radionice bio je najbolji – djeca su “gradila” svoje kažune. Trebalo je izrezati dijelove nacrtane na crnom hameru, a onda koristiti komadiće novinskog papira ili prstiće utoćane u bijelu temperu i “graditi” grotu na grotu.

Odličnu zabavu i druženje privele su kraju mame – trebalo je završiti gradnju i krenuti doma, jer sutra je radni dan.

-Veselimo se ponovnom susretu posljednjeg četvrtka u veljači, na istom mjestu u isto vrijeme zahvaljujući Zakladi za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva koja projekt Hižica puna priča financira iz Fonda istarskih gradova i općina. To je mali projekt kojim u partnerstvu s Gradskom knjižnicom Poreč želimo kreativne, zabavne i edukativne radionice o zavičajnim temama preseliti bliže djeci koja žive u najudaljenijem mjesnom odboru Grada, poručila je koordinatorica projekta Sniježana Matejčić iz DND-a.

CASANOVA uskoro u VRSARU: Kip najpoznatijeg zavodnika 18. stoljeća bit će nova turistička atrakcija

POREČ: Folklorno društvo Pazin uljepšalo dan plesom i pjesmom korisnicima Doma za starije