in

CASANOVA uskoro u VRSARU: Kip najpoznatijeg zavodnika 18. stoljeća bit će nova turistička atrakcija

Casanovafest u Vrsaru
Casanova je spreman za ljevaonicu

Kao što je pisac James Joyce dobio svoj kip u Puli, kao što su Porečani svojoj legendi, poduzetnici La Mula de Parenzo odlučili ove godine posvetiti butigu, skulpturu i niz drugih sadržaja, tako su i Vrsarani odlučili turistički valorizirati to što je poznati zavodnik Casanova u 18. stoljeću boravio u njihovom gradiću, a što je i zapisao u svojim glasovitim memoarima.

Vrsar mu je godinama organizirao festival ljubavi i erotike Casanovafest, kojeg nema već dvije godine, a sada se svake godine održavaju vrlo uspješne i odlično posjećene ture pod nazivom Casanova Tour. Uskoro će ovaj nadaleko poznati Talijan dobiti i svoju skulpturu. I to brončanu, koja će se do proljeća postaviti na vrlo frekventno mjesto, pored gradskih vrata, odnosno ispred crkvice S. Antona Padovanskog gdje je bilo prijašnje sjedište s info-punktom Turističke zajednice.

-Želja nam je ovime još više oživjeti starogradsku jezgru. Casanova će biti u prirodnoj veličini i sjedit će na klupi, tako da će se posjetitelji našeg mjesta moći uz njega sjesti i fotografirati za uspomenu, veli nam načelnik Ivan Gerometta, dodavši da su na ovu ideju došli prije više godina, a u realizaciju krenuli lani.

Kip Casanove bit će ispred bivšeg sjedišta Turističke zajednice/Foto Tanja Kocijančić

Istaknuo je da će postavljanje biti na proljeće kako bi s ovom novom turističkom atrakcijom bili spremni prije sezone.

Umjetnik, akademski kipar Nikola Džaja iz Splita izradio je već Casanovu od gipsa, a ljevaonica Ujević iz Zagreba napravit će odljev od bronce. Inicijativa je to Općine koja u cijelosti financira ovu ideju i to sa 75 tisuća kuna, koliki je trošak idejnog rješenja umjetnika Džaje, dok će trošak ljevaonice biti oko 122 tisuća kuna s PDV-om, saznajemo dodatno od načelnika.

Giacomo Girolamo Casanova Chevalier De Seingalt, rođen u Veneciji, bio je zavodnik koji je pripadao europskom elitnom krugu 18. stoljeća. Svestrani intelektualac, violinist, špijun, diplomat te na koncu i pisac, često je povezivan sa skandalima, u pravilu vezanima uz žene, a nakon burnih sedamdesetak godina života složio je nekoliko tomova papira ispisanog čistom erotikom svoga života i tu životnu priču kojoj bi mnogi zavidjeli nazvao jednostavno Historie de ma vie, odnosno Povijest mog života, piše na web stranici Istra Inspirita koji godinama izvodi poznate Casanovine ture po Vrsaru.

U 18. stoljeću, točnije u dva navrata 1743. i 1744. Casanova je boravio u Vrsaru. Prvi je put, kako sam navodi u svojim memoarima koji su poslužili kao izvor za scenarij inovativne ture Casanova Tour, posjetio Vrsar na tri dana u kolovozu 1743. godine, još kao siromašan i neugledan svećenik. Drugi je put dospio kao vojnik tijekom putovanja s mletačkog otočića Malamocco, kada se njegov brod noću usidrio u vrsarskome pristaništu.

Giacomo Casanova, kojeg prati glas najvećeg ljubavnika u povijesti, u Vrsar se vraćao, navodno, zbog lijepih Vrsaranki.

Ovako će izgledati najveći zavodnik 18. stoljeća

No, s druge strane legenda kaže da nije samo ljetovao u Vrsaru, već i živio, pa je po njemu ime dobila i jedna ulica.

energetska obnova kuća

NOVIGRAD: Informativna radionica o načinu prijave za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

FUŠKULIN: Prva radionica iz projekta „Hižica puna priča“ – Djeca su gradila svoje KAŽUNE