in

Mladi Istrani osvojili 15.000 kuna za najbolju akciju čišćenja u Hrvatskoj

Dobitnici 1. nagrade, predstavnici Infocentra za mlade ZUM i Volonterskog centra Istra u društvu Mirjane Brlečić Bujanić, rukovoditeljice Službe za javne i regulatorne poslove u Coca-Coli HBC Adria

Istarski volonteri prikupili su najviše otpada, čak 64 kilograma po sudioniku, i tako pobijedili ostalih 12 konkurenata koji su akcije čišćenja organizirali u drugoj godini projekta Od izvora do mora.

Organizatori pobjedničkih akcija čišćenja u projektu Od izvora do mora 2019. u društvu predstavnika Coca-Cole HBC Adria i partnera projekta

Skupina istarskih volontera pobjednik je druge godine održavanja projekta čišćenja hrvatskih obala Od izvora do mora i dobitnik novčane nagrade od 15.000 kuna za akciju čišćenja ližnjanske plaže Marlera.

U akciji koju su u svibnju ove godine organizirali Infocentar za mlade ZUM i Volonterski centar Istra jedanaest je izrazito motiviranih sudionika prikupilo i zbrinulo ukupno 700 kilograma ambalažnoga i drugoga otpada, odnosno čak 64 kilograma po sudioniku. Osim toga što su očistili tri kilometra obale jedne od najljepših plaža na tome području, njihov im je trud donio i prvu nagradu koju im je na konferenciji 48 sati – 11. susret gradonačelnika i poduzetnika u Šibeniku uručila tvrtka Coca-Cola HBC Hrvatska, pokretač projekta Od izvora do mora, piše u priopćenju organizatora ove akcije.

„Izuzetno nam je drago što smo osvojili ovu nagradu jer je ona veliko priznanje za naš rad. Zajedno s udrugom ZUM vodimo Klub mladih volontera od 2017. i iako smo proveli mnogobrojne aktivnosti i volonterske akcije, ovo je prva ovakva nagrada. Osjećaji sreće i zadovoljstva koje imamo nakon svake akcije uvijek nas vuku naprijed i daju nam vjetar u leđa za nove akcije, ali kad se dogodi nešto ovakvo – javna potvrda našemu radu i to uz novčanu nagradu – sreći zaista nema kraja. Nagrada nas je još jače potaknula na daljnje akcije, pa ćemo novac koji smo osvojili iskoristiti baš za toˮ, izjavila je pri preuzimanju nagrade Katharina Mikulić iz Volonterskoga centra Istra.

Drugo mjesto i nagrada od 10 000 kuna pripali su Ekološkoj udruzi Šepurina s otoka Prvića, koja je uz potporu Turističke zajednice grada Vodica u akciji prikupila ukupno 2 065 kilograma, odnosno 41 kilogram otpada po svakomu od 50 sudionika. S ukupno 5 280 kilograma, odnosno 35 kilograma otpada po sudioniku, 150 članova Športsko-ribolovne udruge Odra, Kulturno-umjetničkoga društva Čiče i Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Čiče iz Novoga Čiča te udruge Agroeduka za akciju u Velikoj Gorici osvojilo je treće mjesto i iznos od 5 000 kuna.

U ovoj godini, od travnja do kraja listopada, u okviru projekta Od izvora do mora organizirano je 13 akcija čišćenja obala rijeka, jezera i Jadranskoga mora, u kojima je više od 780 sudionika prikupilo gotovo 15 tona otpada. Osim u Ližnjanu, Velikoj Gorici i na Prviću, ovogodišnje su akcije organizirane i u Čakovcu, Svetoj Nedelji, Marčani, Sisku, Buzetu, Novome Vinodolskom, Lokvama i Omišu te na otocima Krku i Olibu.

Dodjelom nagrada završena je druga sezona toga društvenoodgovornog projekta koji Coca-Cola u suradnji s udrugama i partnerskim ustanovama provodi s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

„U Coca-Coli smo svjesni toga da je problem onečišćenja okoliša jedan od najvećih s kojima se svijet danas suočava, stoga i sami želimo pridonijeti njegovu rješavanju. Budući da je nama u Hrvatskoj upravo voda jedno od najvećih bogatstava, projektom Od izvora do mora zajedno s partnerima nastojimo pridonijeti tomu da se podigne svijest o onečišćenju i s obala ukloni barem ona ambalaža koja je završila tamo gdje joj nije mjesto. Iskreno zahvaljujem brojnim udrugama i građanima koji su se uključili u projekt i prepoznali njegov cilj, a više od 30 tona otpada koji je u 25 akcija čišćenja u ove dvije godine uklonjen s obala pokazatelj su da zajedničkim snagama možemo nešto promijeniti i smanjiti količinu otpada u prirodiˮ, istaknula je Mirjana Brlečić Bujanić, rukovoditeljica Službe za javne i regulatorne poslove u Coca-Coli HBC Adria.

Projekt Od izvora do mora partnerski su podržali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska zajednica županija, Savez izviđača Hrvatske, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode i Institut Ruđer Bošković.

Više podataka o projektu Od izvora do mora može se naći na https://hr.coca-colahellenic.com/hr/odrzivo-poslovanje/od-izvora-do-mora/od-izvora-do-mora/.

I Istra prikuplja pomoć za Albaniju – evo popisa što se može donijeti u Crveni križ Poreč 2. prosinca

POREČ: Svečanim koncertom i monografijom zbor JOAKIM RAKOVAC proslavio jubilarni 40. rođendan