in

POREČ: Svečanim koncertom i monografijom zbor JOAKIM RAKOVAC proslavio jubilarni 40. rođendan

Foto Andi Bančić

Prepuna kino dvorana Pučkog otvorenog učilišta dočekala je sinoć slavljenički koncert porečkog Mješovitog zbora „Joakim Rakovac“ koji je sinoć obilježio čak 40 godina djelovanja nastupajući uz goste i prijatelje – Sergija Pavata i zbora “Matko Brajša Rašan” iz Pule.

Bila je to prekrasna večer u kojoj je porečki zbor još jednom dokazao kako je čak tijekom četiri desetljeća očuvao istarski melos i stvarao kulturu Poreča.

Priznanja su tijekom svečanog koncerta dobili bivši predsjednici koji su bili kroz 40 godina, jer su se borili za opstanak zbora. Oni su Teo Čorić, Sergio Stojnić, Umbert Cunjac, Rozana Šuran, Damir Roviš, Danko Poropat i Rudi Poropat. Osim njih, priznanja su dobila i tri člana za punih 40 godina članstva – Franka Venier, Rudi Poropat i Etore Jugovac.

-Jako smo zahvalni podršci Grada, Učilišta i Turističkoj zajednici Poreč koji nas godinama prate i pomažu u svakom smislu već desetljećima. Veselimo se što nam se na koncert odazvao i Sergio Pavat i prijatelji iz Pule.

Zaokružili smo ovime 40 godina našeg djelovanja i odazvali su nam se i sugrađani koji su u velikom broju ispunili kazalište. Sada smo okrenuti prema budućnosti i novim projektima. Pozivamo sve potencijalne pjevače svih dobi da nam se priključe, rekla je dirigentica zbora Đeni Dekleva Radaković.

Dodala je da je jako zadovoljna što je ispunila želju svim članovima zbora i uspjela napraviti monografiju o kojoj su razgovarali već 20 godina.

-Bilo je jako puno posla, a rezultat nas stvarno ispunjava ponosom, naglasila je dirigentica i skladateljica koja će uskoro obilježiti 15 godina vođenje zbora.

Osim velikim koncertom, „Joakim Rakovac“ je važnu obljetnicu proslavio i upravo spomenutom monografijom koju je potpisala Dekleva-Radaković. Nakladnik monografije je Pučko otvoreno učilište Poreč, pod čijom kapom zbor djeluje 20 godina. Tiskano je tisuću primjeraka monografije u kojoj se mogu pronaći fotografije iz arhiva zbora, privatnih albuma članova, brojnih zborova s kojima surađuju i porečkog Učilišta. Predstavljena je u foajeu kazališta u četvrtak navečer, a istovremeno je otvorena i prigodna izložba fotografija, plakata i priznanja koje je zbor tijekom godine dobio. Izložba se može razgledati tijekom vikenda, za održavanja kino projekcija.

Na predstavljanju monografije okupljenima su se obratili dirigentica Dekleva-Radaković, predsjednik zbora Rudi Poropat, gradonačelnik Loris Peršurić, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, ravnateljica Učilišta Snježana Radetić i predsjednica Katedre čakavskog sabora za glazbu Novigrad Ivana Paula Gortan – Carlin. Svi su zboru čestitali važnu obljetnicu i zahvalili im se što čuvaju i njeguju tradiciju i istarski melos.

Glavni urednik monografije je Sergio Stojnić. U uredništvu su Ana Čehić Anić, Rudi Poropat, Đeni Dekleva – Radaković, Umbert Cunjac i Vladimir Bugarin. Oblikovanje knjige povjereno je tvrtki 5 do 12, a tisak tiskari Kerschoffset.

Foto Andi Bančić

Mladi Istrani osvojili 15.000 kuna za najbolju akciju čišćenja u Hrvatskoj

Gramperijada 2022./Foto Tanja Kocijančić

KAŠTELIR usvojio Strategiju razvoja turizma do 2025. – predloženi vidikovci, botanički vrt, Zoo park, umjetničke kolonije…