in

MUP upozorava: Zbog Covida mladi više izloženi nasilju na internetu

Budući da tijekom epidemije Covid-19 djeca provode još više vremena na internetu, za očekivati je da će problemi kod neodgovornog korištenja interneta biti izraženiji te je stoga važno da i djeca i roditelji usvoje određena pravila ponašanja kako bi svi zajedno bili sigurniji

U posljednje vrijeme, zbog situacije s virusom Covid-19, sve više mladih koristi Internet za izradu zadaća, istraživanje, ali i za zabavu, odnosno za komunikaciju sa svojim vršnjacima putem društvenih mreža. No, ta komunikacija ponekad krene i u pogrešnom smjeru te se događa da mladi koriste društvene mreže kako bi vršnjake, koji im se iz određenih razloga ne sviđaju, prikazali u negativnom svjetlu. Otvaraju se lažni profili osoba, kreiraju se grupe koje u svom nazivu, pokraj imena i prezimena žrtve, imaju i riječi koje pozivaju na mržnju, objavljuju se video uradci koji prikazuju zlostavljanje, osobe se vrijeđa ili im se prijeti, nerijetko i fizičkim napadom.

Osim što Internet povećava mogućnost vršnjačkog nasilja i zlostavljanja, može dovesti i do toga da su mladi izloženi neprimjerenim sadržajima ili medijskoj manipulaciji, povećava se osjećaj otuđenosti i fizička pasivnost, a moguće su i situacije u kojima djeca postaju žrtve kaznenih djela. Djeca vrlo često nisu svjesna rizika komunikacije s nepoznatim osobama koje se nerijetko lažno predstavljaju, daju netočne podatke o svojim godinama, izgledu mjestu stanovanja drugim osobnim podacima. Za razliku od potencijalnih zlostavljača, djeca uglavnom objavljuju istinite podatke o svom identitetu i aktivnostima.  

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije 2017./2018. školske godine proveo je istraživanje pod nazivom ”Analiza rizičnih ponašanja i konzumacija opojnih sredstava  kod učenika osnovnih i srednjih škola  u Istarskoj županiji”, kojom prilikom je kod osnovnoškolaca i srednjoškolaca analizirano i korištenje pametnih telefona i korištenje interneta i računala. Kroz istraživanje je utvrđeno da u uzorku učenika sedmih i osmih razreda 28.7% djevojčica i 28.5% dječaka provodi dnevno dva do tri sata na pametnom telefonu, dok kod učenika srednjih škola 48% djevojčica i 29.4% dječaka provodi više od četiri sata na pametnom telefonu. Tijekom svakodnevnog korištenja interneta 30.6% djevojčica i 29.9% dječaka, učenika srednjih škola, naišlo je na uznemirujuće sadržaje na internetu, dok je od dijela učenika nepoznata osoba zatražila osobne, odnosno intimne podatke. Kao ugrožavajuću aktivnost djeca i osnovnih i srednjih škola su doživjela da ih netko uznemirava ili vrijeđa putem interneta (osnovne škole – 7.9% djevojčica i 4.2% dječaka, srednje škole – 7.5% djevojčica i 6.8% dječaka).

Budući da tijekom epidemije Covid-19 djeca provode još više vremena na internetu u odnosu na razdoblje istraživanja i uobičajeno razdoblje prije epidemije, za očekivati je da će problemi kod neodgovornog korištenja interneta biti izraženiji te je stoga važno da i djeca i roditelji usvoje određena pravila ponašanja kako bi svi zajedno bili sigurniji.

Policija roditeljima savjetuje slijedeće:

 • Poučite dijete o prednostima, ali i o opasnostima interneta i društvenih mreža te  dogovorite s njim načine i uvjete korištenja računala.
 • Saznajte zaporke korisničkih računa kojima se koristi vaše dijete.
 • Računalo smjestite u dnevni boravak ili zajedničku radnu sobu, kako biste mogli diskretno nadzirati što vaše dijete radi na internetu, a povremeno provjerite i kojim je sadržajima pristupilo (otvaranjem ”history”) .
 • Ako vaše dijete ima otvoren profil na nekoj društvenoj mreži i vi otvorite profil na istoj mreži te budite prijatelj svom djetetu. Napominjemo kako Facebook nije mjesto prikladno za djecu mlađe dobi te da je dobna granica za pristupanje toj društvenoj mreži 13 godina.
 • Objasnite djeci da su, osim njihovih prijatelja, korisnici društvenih mreža i osobe koje mogu imati loše namjere te da stoga ne objavljuju osobne podatke koji se lako mogu zlouporabiti.
 • Pobrinite se da vaše dijete razumije osnove sigurnosti i privatnosti na internetu i društvenoj mreži.
 • Savjetujte svom djetetu da mu prijatelji budu osobe koje poznaje u stvarnom životu, odnosno, da oprezno prihvaća zahtjeve za novim prijateljstvima.
 • Savjetujte dijete da se nikada i ni pod kojim uvjetima ne sastaje s osobama koje upozna preko interneta, osim u vašoj pratnji.
 • Povremeno zajedno s djecom  prokomentirajte aktivnosti na društvenoj mreži, neka vaša djeca znaju da ste zainteresirani i za njihov virtualni život.
 • Vodite računa o tome da prekomjerno provođenje vremena u igranju igrica i komunikaciji putem društvenih mreža može izazvati stvarnu ovisnost i bitno utjecati na kvalitetu života vašeg djeteta.
 • Na svim društvenim mrežama postoje sigurnosni mehanizmi koji služe zaštiti svih korisnika – naučite se koristiti njima. Obično se pokraj svake poruke, objave ili fotografije nalazi link, klikom na koji možete prijaviti neprimjereni sadržaj. Moderatori ili administratori mreže će razmotriti vašu primjedbu i ukloniti s mreže neprimjereni sadržaj, a autor, odnosno osoba koja je objavila sporni sadržaj, neće znati tko je prijavio taj sadržaj.
 • Ukoliko želite prijaviti policiji neki neprimjeren sadržaj, prije nego što taj sadržaj prijavite moderatoru/administratoru društvene mreže, spremite ga na svoje računalo, tako da u svom internet pregledniku potražite opciju “Save as …” ili “Spremi kao ..” te na taj način spremite spornu internet stranicu (sadržaj) i pohranite eventualne dokaze.  
 • Potaknite i podržite svoje dijete u prijavi neprimjerenih sadržaja te ih potičite da u on-line komunikaciji s drugima komuniciraju na isti način na koji bi komunicirali i licem u lice (”nemoj činiti drugome ono što ne želiš da drugi tebi učine”).
 • Dajte djetetu do znanja da ćete ga zaštiti te da vam se može obratiti za pomoć, čak i kada je učinilo nešto loše.  
 • Ukoliko vaše dijete primi prijeteću, uznemirujuću ili seksualno neprimjerenu poruku ili se od njega traži da drugim osobama pošalje svoje neprimjerene fotografije i video isječke, ODMAH izvijestite policiju!

Policija  mladima savjetuje slijedeće:

 • Budi siguran/na da razumiješ osnove sigurnosti i privatnosti na internetu.
 • Ne daj nikome svoje korisničke podatke (lozinke) – ni najboljim prijateljima ili dečku/djevojci.
 • slušaj savjete svojih roditelja, oni ti žele dobro, nemoj se bojati potražiti pomoć ili savjet od njih. Ako netko od tebe traži da učiniš nešto za što misliš da ni bi trebao/la učiniti, obavijesti o tome roditelje.
 • Neka ti prijatelji na mreži budu samo osobe koje uistinu i poznaješ u stvarnom životu.
 • Pažljivo prihvaćaj nove prijatelje.
 • Nikada se nemoj sastajati s osobama koje upoznaš preko interneta, bez da se prethodno o tome ne dogovoriš s roditeljima.
 • Nemoj se bojati prijaviti neprimjerene sadržaje – to je lako napraviti, a prijava je anonimna.
 • Ako neprimjerene sadržaje želiš prijaviti policiji, učini to prije nego što ih prijaviš administratoru/moderatoru društvene mreže ili neprimjerene sadržaje pohrani na svoje računalo, kako bi eventualno kasnije mogao/la pokazati policiji, odnosno, kako bi mogli poslužiti kao dokaz.
 • Blokiraj korisnike s kojima ne želiš komunicirati.
 • Ne sudjeluj u širenu glasina o drugim ljudima preko interneta, odnosno ne čini ništa u virtualnom svijetu što ne bi učinio u stvarnom svijetu.
 • Ukoliko primiš prijeteću, uznemirujuću ili seksualno neprimjerenu poruku ili se od tebe traži da drugim osobama pošalješ svoje neprimjerene fotografije i video isječke, ODMAH obavijesti roditelje ili policiju!

LETAK Sigurno korištenje interneta – savjeti za roditelje
LETAK Sigurno korištenje interneta – savjeti za mlade

Izvor PU istarska

Pulska tvrtka donira fiskalne blagajne poduzetnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi mogli početi s radom

Poreč: Uspješna akcija s čak 8 novih darivatelja krvi