in

NOVIGRAD: Preuređen dječji park u Karpinjanu

Dječje igralište u Karpinjanu, u parku Janeza Ziherla, dobilo je ovih dana nove sadržaje za dječju igru, na radost brojnih mališana (i njihovih roditelja), kojima je ova atraktivna zelena površina u hladu borova, tik uz more i obalnu šetnicu, jedna od omiljenih gradskih destinacija za igru i razonodu.

Pored već postojećih sprava – tobogana, tunela, drvenih kućica – sredinom svibnja postavljeni su tako i novi elementi za dječju igru, popraćeni sigurnosnom gumenom podlogom, a zamijenjeni su tom prigodom i neki od postojećih metalnih elemenata, također u skladu s visokim normama za sigurnost dječjih igrališta.

Klince i klinceze sigurno će posebno razveseliti nova „penjalica“, četverostrana drvena konstrukcija koja na sebi ima različite elemente za penjanje – drvene i ljestve od užadi, uže i mrežu za penjanje, te pravu malu penjačku stijenu. Za one manje sklone avanturi, tu su i neka klasičnija igrala, no i ona u maštovitim i ponešto drugačijim izdanjima. Umjesto klasične ljuljačke tu je ljuljačka nalik košari, na koju stigne i dvoje-troje mališana, ili se pak na njoj može ljuljati ležeći. Ljuljati će se moći i oni najmlađi, na novoj ljuljački za bebe. Tu je i vesela klackalica na kojoj će se djeca klackati u društvu dva žuta konjića, a moći će se i zanjihati na velikoj zelenoj žabi, zapravo njihalici s oprugom.

Sve nove sprave postavljene su na zaštitnu gumenu, tzv. antitraumatsku podlogu. Ukupno je riječ o 90-ak četvornih metara gumene podloge. Ukupna vrijednost investicije s izradom, dopremom i montažom elemenata dječjeg igrališta je 126 tisuća kuna (s PDV-om). Radovi su povjereni poduzeću Usluga iz Pakraca, a sredstva su osigurana gradskim proračunom za ovu godinu.

Podsjetimo kako su na tom prostoru prije dvije godine – zahvaljujući sredstvima koje je prikupila udruga Zdravi Novigrad – postavljene i sprave za djecu s motoričkim poteškoćama u razvoju, a svojevremeno je u prostoru parka, kako bi razveselila mališane, udruga gljivara Boletus postavila uvećane drvene replike raznih vrsta gljiva, te drveni stol i stolice također u obliku gljiva.

Izvor: Grad Novigrad

Trebaju li djeca nositi maske u igraonici? Objavljene preporuke za siguran rad dječjih igraonica i rođendaonica

KAŠTELIR: Dovršena gradnja kanalizacije i nove javne rasvjete u Rojcima