in

Počeo sportski program u porečkim vrtićima

Foto Grad Poreč - Dječji vrtić Radost

Počeo je program prilagođene univerzalne sportske škole u vrtićima Grada Poreča, čiju su realizaciju nedavno pokrenuli Sportska zajednica grada Poreča, Udruga kineziologa Poreč, gradski Upravni odjel za društvene djelatnosti, te dječji vrtići Radost i Paperino. Program je nedavno počeo u dječjem vrtiću Radost 1 i 2, a uskoro će s istim početi i djeca iz talijanskog vrtića Paperino.

Program je u ovoj početnoj fazi namijenjen djeci predškolske dobi i to šestogodišnjacima, a u planu je isti proširiti na generaciju petogodišnjaka, u skladu s njihovim motoričkim sposobnostima i afinitetima.

foto Grad Poreč - Gornji vrtić
foto Grad Poreč – Gornji vrtić

Tako su u vrtiću Radost u program uključene četiri grupe predškolaca koje vježbaju dva puta tjedno u jutarnjim satima, pod vodstvom profesionalnih kineziologa.

Osnovni cilj programa ove sportske škole je poticanje višestranog psihosomatskog razvoja djece predškolske dobi i to da se zadovolje dječje potrebe za kretanjem i igrom, praćenjem i razvojem njihovih osobina i sposobnosti te sportskih znanja primjernih za tu dob.

– Primjenom adekvatnih kinezioloških sadržaja direktno utječemo na motoričke i funkcionalne sposobnosti, te na rast i razvoj lokomotornog sustava. Prilikom izbora kinezioloških sadržaja uzimamo u obzir njihove potrebe i želje, vrline i mane, emocionalna stanja, trenutno antropološko stanje, uvažavajući razlike koje postoje među pojedincima, karakteristike vezane uz rast i razvoj, kao i razlike vezane uz spol. Želimo kod djece (ali i kod roditelja) predškolske dobi stvoriti naviku svakodnevnog tjelesnog vježbanja. Cilj je Programa da se redovita navika tjelesnog vježbanja kod djece stekne uz igru, zabavu i zadovoljstvo, kaže Zoran Jendrašić, stručni savjetnik za unapređenje i razvoj sporta u Sportskoj zajednici grada Poreča

Program je osmišljen tako da se kroz odgovarajuće aktivnosti, odnosno tjelovježbu prilagođenu dobi djece, djeluje na cjelokupnu motoriku djeteta, koordinaciju pokreta, ravnotežu, preciznost, fleksibilnost, gipkost, izdržljivost, psihomotornu brzinu i snagu i razvoj kreativnosti.

Za provedbu ovog Programa u ovogodišnjem je gradskom proračunu osigurano 24 tisuće kuna, priopćeno je iz Grada Poreča.

Foto Grad Poreč

Asfaltirana cesta Kosinožići-Nova Vas. I dalje na snazi privremena prometna regulacija

Emanuela Lekić - Noć iznad Zagreba

Poreč: U Sabornici otvaranje Bijenala slikarstva, skupne izložbe koja će okupiti 18 autora