in

POREČ/PULA: Kraj projekta EKO LAB, ali ne i djelovanja mladih

Završio projekt EKO LAB kojeg je provodila udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja iz Poreča zajedno s partnerima Gimnazijom Pula, Tehničkom školom Pula i Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika (HUiU)

Projekt EKO LAB započeo je u srpnju 2019. godine, a nastao je iz potrebe da se mladi uključe u stvaranje održive i odgovorne budućnosti, unaprijede socijalne, tehničke i kreativne vještine za aktivno sudjelovanje u društvu. Kako bismo stvorili uvjete za bolju zajedničku budućnost, o njoj ne možemo i ne smijemo promišljati bez mladih, a zaštita okoliša, odnosno zaštita našeg planeta, treba postati prioritetom na svim razinama.Kroz projekt mladi su upoznati s problemom plastičnog otpada, kako zagađuje našu okolinu, mora i oceane, prijeti našem zdravlju i gospodarstvu. Upoznati su s praktičnim primjerima za smanjenje otpada, inovacijama u tom sektoru te općenito s društveno odgovornim poslovanjem.

Dobili su uvid u procese zajedničkog stvaranja i rada, usvojili nove vještine, ali i doprinosili svojim specifičnim kompetencijama ovisno o iskustvu i obrazovanju. Gimnazijalci/ke, tehničar/ke i i kreativci/ke postali nositelji/ce pozitivnih promjena u lokalnoj zajednici te dobili alate za nastavak djelovanja u tom smjeru.U projektu poseban naglasak stavljen je na suradnju među partnerima. Jedna od takvih je upravo ona s pulskom Gimnazijom u kojoj je EKO LAB dobio i svoj fizički prostor. Za potrebe projekta osposobljen je mali lab za recikliranje plastike te izradu recikliranog filamenta za 3D printere, što je omogućilo praktično razumijevanje procesa reciklaže.

U dugoročnoj perspektivi prostor EKO LAB-a želi postati mjesto učenja, suradnje, razmjene znanja i eksperimentiranja. Osnovna ideja je razvijanje kritičkog mišljenja, kreativnosti i inovativnosti učenika i učenica srednjih škola, ali i drugih dionika te šire zajednice, kako bi promišljali o budućim, zelenim inovacijama.

“Mi smo u Gimnaziji Pula jako zadovoljni kako je protekao projekt. Cijelu smo školsku godinu 2019./2020. tematski posvetili problemu plastičnog otpada uz brojne aktivnosti i školske projekte. Eko aktivnosti nastavljamo na dugoj tradiciji eko aktivizma i edukacije u našoj “Eko školi”. Projekt EKO LAB bio je središnji i najveći dio ove priče. Odnedavno u našoj školi djeluje i Učenička zadruga I.Z.V.O.R. te bismo voljeli kroz zadrugu nastaviti s ovim kreativnim i proizvodnim radom.

Jednog dana mogli bismo imati suvenire ili uporabne predmete u prodaji te još više ulagati u rad Zadruge. Nakon što smo naučili osnove rada na drobilici, ekstruderu i 3D printeru, buduću suradnju ili nastavak projekta vidim upravo u tom proizvodnom procesu i novim edukativnim radionicama i eko akcijama” izjavio je prof. Marko Kalčić.

Kroz projekt pokrenut je i prvi pulski EKO WEEK koji je trajao od 21. do 28. listopada a u sklopu kojeg su se odvijale razne aktivnosti otvorene za javnost. Održan je u suorganizaciji sa Studentskom udrugom Pula – SUP, Društvenim centrom Rojc i Centrom za istraživanje mora iz Rovinja.Aktivnosti na EKO WEEK-u uključivale su izložbu “Druga strana plastike: projekt EKO LAB” koja je bila postavljena u galeriji HUiU a kroz koju je predstavljen sam projektni proces, njegovi uspjesi i neuspjesi.

Na izložbi su se mogli vidjeti učenički radovi koji su nastali kroz radionice i edukacije te dobiti više informacija o plastici i njenom putu od revolucionarnog materijala koji je donio mnogo pozitivnog za razvoj i demokratizaciju društva do njene pretjerane proizvodnje i potrošnje što uzrokuje zagađenje okoliša. Osim izložbe, EKO WEEK je donio pregršt događanja o problematikama i posljedicama zagađenja okoliša.

U nastavku tjedna održali smo radionicu recikliranja plastičnih čepova “Od čepova do lustera” koju je vodila Tanja Blašković iz riječkog RiUSE centra a na kojoj su polaznici/e od sakupljenih plastičnih čepova izradili/e sjenilo za luster te online radionicu izrade GIF animacija koju su vodile Petra Pletikos i Iva Horvat.

Kako bi publici približili temu sa znanstvenog te socio-političkog aspekta, organizirali smo predavanje Luke Rodele iz riječkog Saveza udruga Molekula “Strukturalni problemi primjene zelenih politika kao odgovor na klimatsku krizu” koje je obuhvatilo analizu trenutačnih politika i praksi najvećih zagađivača (Kina, SAD, EU), međunarodne klimatske sporazume i utjecaj privatnog sektora na primjene zelenih politika dok je predavanjem “Mikroplastika i plastični otpad u našem okruženju – sjeverni Jadran”, dr.sc. Mirta Smodlaka Tanković iz Instituta Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora Rovinj, predstavila rezultate i analize nužne kako bi se donijele lokalne i globalne mjere smanjenja plastičnog zagađenja.

Za kraj su online predstavili projekt koji je bio dio ovogodišnjeg festivala Ars Electronica, “ADRIATIC GARDEN: nadvodni i podvodni zvučni ambijent Jadranskog mora” s nagrađivanom umjetnicom Robertinom Šebjanič (SLO) o temi podvodnog zagađenja Jadranskog mora na tri lokaliteta – u Kopru, Korčuli i Dubrovniku koje je dokumentirano u tri skladbe snimljene između 2017. i 2020. godine.

Zagađenje plastičnim otpadom globalni je problem koji zahtijeva promjenu u samom sustavu da bi se uopće počelo promišljati o njegovu rješavanju. Recikliranje nije ni približno dovoljno, potrebno je zagovarati odgovornu proizvodnju i potrošnju, uključiti i educirati što veći broj dionika, te vršiti pritisak na donositelje odluka kako bi shvatili da je jedina opcija život u skladu i ravnoteži s prirodom.

Za inspiraciju izdvajamo poruku donositeljima odluka koju je napisala učenica srednje škole “Poručila bi im da misle dugoročno, van svojih okvira i za dobrobit cijele zajednice.”

Razgovor: NIVIO STOJNIĆ, načelnik Tara o godini na izmaku, koroni, investicijama i planovima

korona covid unsplash ilustracija doktor maska

Istra – U utorak 63 novih slučajeva, duplo više izliječenih i jedna preminula osoba