in

Razgovor: NIVIO STOJNIĆ, načelnik Tara o godini na izmaku, koroni, investicijama i planovima

Nivio Stojnić - Foto Tanja Kocijančić

Ovu će godinu svi pamtiti po pandemiji koja je cijeli svijet bacila na koljena. Mnogi se bore s problemima, ne samo općine i gradovi, a jedinice lokalne samouprave koje se nalaze uz more i ovise o turizmu 2020. će upamtiti uglavnom po slabijem punjenju proračuna. Naime, iako je turistička sezona relativno dobro prošla, jer moglo je biti i puno gore, budžet Općine Tar-Vabriga puni se značajno lošije nego prijašnjih godina – realizacija je tek na 35 posto. No, tome usprkos, najvažnije su investicije ipak privedene kraju i uspjelo se održati brojne programe, posebice one iz socijalne domene. Što je sve ove godine učinjeno i koji su planovi za 2021. razgovarali smo s načelnikom Nivijom Stojnićem.

Na koji ste način pomogli svojim građanima i poduzetnicima da prebrode korona-krizu?

Općina Tar-Vabriga odmah je donijela odluke kako bi olakšala negativne utjecaje korona-krize na njihovo poslovanje i živote. Bile su to odluke kojima se pomoglo u plaćanju, bilo umanjenjem ili beskamatnom odgodom, komunalne naknade, komunalnog doprinosa, nekretnina koje su kupili od općine, zatim djelomice smo ih oslobodili plaćanja zakupa općinskog zemljišta, javnih površina i poslovnih prostora za četiri mjeseca. Od plaćanja mjesečnog zakupa zakupce je oslobodilo i trgovačko društvo Momperlon d.o.o. za prostore u svom vlasništvu.

Vjerujemo da smo time bar malo olakšali poslovanje svojim sugrađanima u vrijeme lockdowna kada stvarno nismo znali što nas u nastavku godine čeka.

Jeste li smanjili plaće i naknade?

Već za mjesec ožujak smanjene su plaće svim službenicima i namještenicima kao i svim djelatnicima te direktorima trgovačkih društava u vlasništvu Općine. Smanjene su plaće i djelatnicima ustanova na našem području.

Svoju su solidarnost pokazali i moj zamjenik, Gaetano Benčić, predsjednik i zamjenik Općinskog vijeća kao i svi vijećnici koji su se odrekli svojih naknada. Naknada su se odrekli i svi članovi općinskih radnih tijela kao i članovi nadzornih odbora Finide i Momperlona.

Koje su najvažnije investicije koje ste realizirali ove godine?

Najvažnije investicije koje je Općina Tar-Vabriga realizirala unatoč koroni su, osim redovitog održavanja parkova i ostalih javnih površina, završetak izgradnje uljare i ishođenje uporabne dozvole za nju, proširenje sustava javne rasvjete prema uljari, održavanje kolničke konstrukcije na dijelu Ulice Istarske kontrade u Vabrigi, potom sanirana je podloga boćališta, odrađeni su radovi na tekućem održavanju Kuće tradicijske gastronomije a prostorije bivšeg vrtića preuređene su u dvije učionice za potrebe Osnovne škole Tar-Vabriga. Također, dovršena je gradnja kuće čime smo pomogli jednu obitelj u socijalnoj potrebi.

Koji su vam najvažniji projekti za 2021.?

Naš je plan dogodine sanirati kolničke konstrukcije na Ulici Brajde u Taru, ali i u Vabrigi. Namjeravamo izgraditi atletsku stazu dužine 300 metara s pripadajućim sadržajima  ispod zgrade Dječjeg vrtića „Morski konjić“ – Scuola materna „Cavalluccio marino“ u Taru a koja će biti namijenjena korisnicima svih uzrasta, zatim rekonstruirati i dograditi zgradu općinske uprave, te energetski obnoviti druge zgrade u vlasništvu Općine. Namjeravamo izgraditi parking u Rošinima te urediti dječje igralište. Nova se parkirališta planiraju i u Vabrigi i Taru. Pokrenut će se izmjena  Prostornog plana Tar-Vabriga te Urbanističkog plana uređenja Tar-Vabriga-Frata kao i naselja Perci, Rošini i Gedići, čija se realizacija predviđa do kraja 2022. godine.

Prva faza izgradnje sustava odvodnje planira se za naselja Gedići, Rošini i Barbići gdje je predviđeno i asfaltiranje.

Iz sredstava Općine i FLAG-a planiran je i početak saniranja Ribarske kuće u Santa marini koja će dovršetkom postati Muzej ribarstva.

Nova uljara u Taru

Unatoč koroni jeste li uspjeli sačuvati socijalna davanja u ovoj godini i kako to planirate u idućoj?

Na početku pojave epidemije, kada je Odlukom Vlade Republike Hrvatske obustavljeno izvođenje nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu, privremeno je ukinuta isplata stipendija učenicima i studentima, no s isplatom smo ponovno krenuli u srpnju. Tijekom rujna raspisan je natječaj za dodjelu novih stipendija i odobreno ih je ukupno 8, odnosno 5 studentskih i 3 učeničke. Za sada su isplate redovite i nadam se da će tako i ostati, a isto planiramo nastaviti i u 2021.

Redovito se subvencionira prijevoz učenicima srednjih škola do visine pune cijene koštanja mjesečne autobusne karte. Sukladno odluci o socijalnoj skrbi obiteljima slabijeg imovinskog stanja podmiruju se troškovi boravka djece u vrtiću te toplog obroka u osnovnoj školi. Pomažemo i dalje i umirovljenicima, pa tako onima s ukupnim mjesečnim primanjima do 1.600 kuna po članu kućanstva redovito se isplaćuju novčane pomoći svakog mjeseca. Za Uskrs, kao što ćemo to učiniti i sada pred Božić. umirovljenicima ćemo podijeliti po 200 kuna prigodne pomoći. Siguran sam da će ova skromna pomoć uljepšati božićne i novogodišnje blagdane našim sumještanima.

U odnosu na prošlu, 2019. godinu, naš je proračun ostvario približno 13 milijuna manje prihoda što iznosi 40%. Unatoč navedenom, smatram da smo odradili veliki dio planiranog te da smo u potpunosti uspjeli sačuvati socijalni standard na razini prijašnjih godina.

Tar tijekom obnove zvonika u 2020.

Odbijeno više od 60 posto zahtjeva za propusnice, policija će ulaziti i u autobuse

POREČ/PULA: Kraj projekta EKO LAB, ali ne i djelovanja mladih