in

POREČ: Učenici Finide upoznali Karlovac, Krapinu i Varaždin

Foto OŠ Finida Poreč

Dvodnevna terenska nastava (Karlovac – Krapina – Varaždin)

Učenici sedmih razreda (7.a, b, c) Osnovne škole Finida iz Poreča naučili su mnogo, ali i uživali, tijekom dvodnevne terenske nastave u Karlovcu, Krapini i Varaždinu, gdje su sa svojim razrednicima, Jelenom Laković, Bojanom Aleksićem i Almirom Mešićem, te učiteljicom u pratnji Tianom Lakoseljac, bili 7. i 8. veljače 2024. godine.

Foto OŠ Finida Poreč
Foto OŠ Finida Poreč

Prva destinacija bio im je grad Karlovac, gdje ih je dočekao vodič u kostimu Nikole Tesle. Upoznao ih je s gradom i njegovom povijesti. Pričao je o Teslinom životu i školovanju. Doznali su da se trebao školovati za svećenika, međutim kako se razbolio od kolere i preležao dvije godine, otac mu je ipak dozvolio da se školuje u Grazu, na Tehničkom sveučilištu.

Druga destinacija bio je Muzej krapinskih neandertalaca. Tamo su pogledali film o životu neandertalaca, a kasnije ih je vodič proveo muzejom i pokazao nastanak naše galaksije, planeta i života na Zemlji.

Foto OŠ Finida Poreč
Foto OŠ Finida Poreč

Potom su ih u Varaždinu, na Geotehničkom fakultetu, dočekali studenti i njihovi profesori koji su im predavali o laboratorijskom priboru i vodi, potresima i stijenama te o otpadu. Nakon toga su u pratnji vodičkinje razgledali Varaždin. Saznali su da je Varaždin prije Zagreba bio glavni grad Hrvatske, ali se nakon požara koji ga je zahvatio 1776. godine velik dio stanovništva preselio u Zagreb te je on tako postao glavni grad Hrvatske. Nakon Varaždina vratili su se u Poreč.

Luka Orlović, 7.a (uz mentorstvo učiteljice T. Lakoseljac)

Foto Rukometni klub Poreč

Porečani u Varaždinu uzeli puni plijen

Zaklada Istra raspisala natječaj „Mali projekti za bolje sutra“