in

POREČ: Uskoro fokus grupe s mladima i donositeljima odluka prije finalne verzije Lokalnog programa za mlade

Foto TZ Poreč

Prvi nacrt Lokalnog programa za mlade Grada Poreča (LPM) izrađen je prije ljeta, te je prezentiran predstavnicima Grada Poreča i nadležnih upravnih odjela. Nakon pregleda radne verzije, predložene su izmjene i dopune, nakon čega se krajem kolovoza, odnosno početkom rujna ove godine planira održavanje fokus grupa s donositeljima odluka i mladima na kojima će imati priliku međusobno prokomentirati, predlagati i pokazati što im se sviđa, odnosno ne sviđa u nacrtu, kako bi se prijedlog finalizirao u konačnu verziju.

U tijeku izrade LPM proteklih mjeseci kroz fokus grupe od mladih sugrađana dobilo niz hvalevrijednih i kvalitetnih ideja, rješenja i ciljeva za mlade u lokalnoj zajednici, kao i informacije o problemima koje oni vide u gradu, te mogućih rješenja i smjernica.

LPM je o strateški dokument namijenjenom mladima, koji za cilj ima poboljšanje kvalitete života mladih. LPM Poreč 2021-2025 temeljni je okvir partnerskog djelovanja svih relevantnih dionika koji mogu utjecati na razvoj potencijala mladih u Poreču. Objedinjava sve potencijale, potrebe, probleme i mogućnosti mladih i za mlade koje su dostupne ili će biti dostupne u lokalnoj zajednici. Ovaj će strateški dokument u konačnici sadržavati sveobuhvatan strukturni pristup izgradnji uvjeta za kvalitetan razvoj mladih – prioritete, mjere i aktivnosti u svim područjima djelovanja koja su obuhvaćena Nacionalnim programom za mlade, a odnosi se na obrazovanje, znanost i cjeloživotno učenje, zapošljavanje i poduzetništvo, aktivno sudjelovanje mladih i održivi razvoj zajednice, socijalnu uključenost, zdravlje i sport, mlade u ruralnim područjima, kulturu, rad s mladima, te mlade u europskom i globalnom okruženju.

Kako bi se što detaljnije i strukturirano mapirale sve potrebe, problemi, mogućnosti, potencijal i prijedlozi, proveden je velik broj raznih aktivnosti kao što su dvije ankete za mlade od 14 do 30 godina starosti s područja Poreča i pripadajućih naselja, radionica za mlade „Kako mogu sudjelovati u (G)radu?“, strukturirani intervjui s donositeljima odluka, predstavnicima javnih ustanova i organizacija civilnog društva, fokus grupe s mladima „Što TI misliš?“, seminari i fokus grupe s donositeljima odluka „(G)rad po mjeri mladih“, te su se u više navrata prikupljale i ideje na društvenim mrežama. Pritom su kontaktirani predstavnici udruga koji rade s mladima, predstavnici obrazovnog sustava, Grada, Savjeta mladih, humanitarnih aktivnosti, mjesnih odbora, sportskih klubova, javnih ustanova i drugi.

Program za mlade radi se u suradnji s Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istre i Volonterskog centra iz Pule.

vižinada foto općina

VIŽINADA: Sezona izvrsna, najbrojniji Nijemci i Hrvati

Mjerenje: Na 8 plaža u Istri more nije izvrsne kakvoće – i to na području Poreča i Bala