in

Poreču odobrena sredstva za EU projekt: “(G)rad s mladima!˝

Foto: TZ Poreč

Gradu Poreču odobrena su bespovratna sredstva za još jedan EU projekt.

Naime, od Agencije za mobilnost i programe EU dobio bespovratnu potporu u iznosu od 8.600 eura za provedbu aktivnosti u sklopu projekta Poreč: (G)rad s mladima!. Projekt je prijavljen na natječaj iz programa Erasmus +, Ključna aktivnost 3, koji je usmjeren na financiranje projekata strukturiranih dijaloga mladih i donositelja odluka, reformama politika za mlade te podupire implementaciju strukturiranog dijaloga na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Projekt ˝Poreč: (G)rad s mladima˝ doprinosi stvaranju poticajnog okruženja za uključivanje mladih u procese donošenja odluka kroz aktivnosti osnaživanja kompetencija mladih i kapaciteta donositelja odluka u procesu izrade Lokalnog programa za mlade Grada Poreča. 

Podsjetimo, program je već u izradi, a nakon što je provedena anketa za osmaše i srednjoškolce, u tijeku je ona za mlade od 18 do 30 godina starosti.

Specifični ciljevi projekta „(G)rad s mladima!“ su:

  • informiranje mladih o ciljevima, važnosti i mehanizmima aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici i procesima donošenja odluka,
  • osnaživanje mladih za aktivno uključivanje i sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini,
  • informiranje donositelja odluka  o važnosti kontinuiranog aktivnog uključivanja mladih te
  • osnaživanje za provedbu aktivnosti dijaloga s mladima i izrada Lokalnog programa za mlade Grada Poreč za razdoblje 2021.-2025.

U projektu će sudjelovati oko 120 sudionika, među kojima su, osim mladih i donositelja odluka, uključeni  i predstavnici organizacija civilnog društva, članovi Savjeta mladih te predstavnici javnih ustanova u području odgoja i obrazovanja, kulture, socijalne skrbi. Projekt doprinosi aktivnom uključivanju mladih u lokalnu zajednicu te povezivanju zajednice, kao i osjećaju „većeg“ vlasništva mladih nad izradom Lokalnog programa. Također, odnosi koji će biti uspostavljeni na ovaj način, doprinijet će razvoju drugih ideja i mehanizama koji će omogućiti kontinuirano uključivanje mladih u kreiranju lokalnih politika za mlade.

Projektom se mladi osnažuju za sudjelovanje u građanskom i društvenom životu zajednice, razvijaju znanja o mehanizmima aktivnog sudjelovanja u društvu te jačaju vještine argumentiranja i konstruktivnog sudjelovanja u aktivnostima zajednice, a primjenom stečenih znanja stječu hrabrost za pokretanje promjena u svojoj okolini.

U okviru projekta provest će se radionica ˝Kako mogu sudjelovati u (G)radu?˝, fokus grupa ˝Što TI misliš?˝, seminar i fokus grupa ˝(G)rad po mjeri mladih˝, radionica  „Kako poslati poruku donositeljima odluka i  dijalog mladih i donositelja odluka ˝Mladi feat. Grad˝, a na završnoj će se konferenciji predstaviti rezultati svih aktivnosti i izrađeni Program.

Prve aktivnosti počinju već u rujnu, priopćeno je iz Grada Poreča.

Starac prevaren prilikom pronalaska ''zlatnog'' nakita

Starac prevaren prilikom pronalaska ”zlatnog” nakita

ODLIČNE BROJKE: Od Tara i Poreča do Vrsara boravi 25 tisuća turista – Booking svakim danom sve bolji

HUT: U Hrvatskoj u srpnju 1,5 milijuna dolazaka i 11 milijuna turističkih noćenja