in

TAR: Katja Mihoković s pričom o istarskom štrigunu oduševila na 1. Smotri pripovijedanja i kamišibaja

Foto OŠ Tar-Vabriga - Katja Mihoković

Katja Mihoković, učenica šestog razreda Osnovne škole Tar-Vabriga, s mentoricom Marinom Dželalija Jakominić, sudjelovala je na 1. Smotri pripovijedanja i kamišibaja Spika, održanoj u Istarskom narodnom kazalištu u Puli 13. ožujka.
Ispričano je 26 priča u 3 kategorije: osnovna škola niži i viši razredi, te srednje škole. Sudjelovala su i djeca iz Centra za inkluziju, učenici koji su na talijanskom jeziku pričali priče i djeca iz Ukrajine koja su na svom jeziku dočarala svoje priče. Katja se predstavila kamišibajem “Jure Grando – istarski štrigun” – istarska legenda o vampiru iz Kringe. Katja je sama nacrtala svoje ilustracije i na poučan, ali vrlo komičan način, ispričala priču i oduševila publiku.

-Slogan ovogodišnje smotre bio je “Zajedno možemo sve” i takva je uistinu bila atmosfera u kazalištu. Predivan način da se djecu potakne da budu aktivni pripovjedači i slušatelji, da njeguju kulturnu baštinu, ali i da na suvremen način postanu pripovjedači na jedan dan, poručili su iz OŠ Tar-Vabriga.

Sudjelovanje na smotri uključilo je nastup, gledanje drugih pripovjedača te sudjelovanje u radionicama pripovijedanja koje su vodili dramski pedagozi, pripovjedači: Aleksandar Bančić, Vesna Mileta Laković i Hrvoje Bogojević. Kroz zajednički radionički rad u kojemu su bili uključeni izvođači i mentori komentirane su ispričane priče, a izvođači su učili analitički razmišljati, razvijaju zajedništvo nasuprot dominirajućem trendu kompeticije. Njihova je pažnja bila usmjerena i na važnost procesa, a ne samo na finalne produkcije.
Organizatori ove manifestacije su Centar za inkluziju, umjetnost i kulturu CIUK, Škola za odgoj i obrazovanje – Pula i Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, a pokrovitelj je bio Grad Pula.

pixabay zatvor ilustracija

Mjesecima krali po Umagu, Poreču i Novigradu: Na meti im bili građevinski alat, novac, cigarete…

Zjvezdarnica na Tičanu - Foto Turistička zajednica grada Poreča

PETAK U VIŠNJANU: Predavanje „Povijesno-građevinski sklop Stancije Tičan“