in

PETAK U VIŠNJANU: Predavanje „Povijesno-građevinski sklop Stancije Tičan“

Zjvezdarnica na Tičanu - Foto Turistička zajednica grada Poreča

Predavanje pod nazivom „Povijesno-građevinski sklop Stancije Tičan“ održat će arhitektica Sandra Rugani Kukuljan ovog petka, 17. ožujka u sklopu ciklusa predavanja Petkom u 7 u organizaciji Astronomskog društva Višnjan. Lokacija događanja je Istarska 5, Višnjan (stara općinska vijećnica), a planirani početak je u 19 sati.

Početkom 1990-tih godina tražila se lokacija za izgradnju zvjezdarnice gdje bi se smjestio teleskop koji je doniran i dopremljen Astronomskom društvu Višnjan. U užem izboru našle su se tri lokacije – brdo Slobodišnjak nedaleko Bačve, brdo Rušnjak kraj Poreča i Tičan. Konačan izbor pao je na lokaciju u blizini povijesno-graditeljskog sklopa Stancije Tičan. Štap zaboden u tlo u neposrednoj blizini starog hrasta na prilazu Stanciji obilježio je lokaciju za izgradnju buduće zvjezdarnice, ali i dao Stanciji novo trajanje i perspektivu. Istraženi su kulturni slojevi Stancije od srednjeg vijeka pa sve do danas, njeno prirodno okruženje i utjecaj slojevite gradnje na krajolik i ljude. Kulturno nasljeđe ove lokacije je inspirativno, kao i potencijal planova koji će ovom dragocjenom lokalitetu pružiti novi smisao.

Ulaz je slobodan. Prijava dolaska i rezervacija mjesta nije potrebna. Za eventualne dodatne informacije možete se obratiti na info@astro.hr i/ili na broj 091 449 1788, objavili su iz Astronomskog društva Višnjan.

Foto OŠ Tar-Vabriga - Katja Mihoković

TAR: Katja Mihoković s pričom o istarskom štrigunu oduševila na 1. Smotri pripovijedanja i kamišibaja

Foto Općina Vrsar

VRSAR: U tijeku sanacija kamenih škrila u starom gradu. Promet je zbog toga ograničen