in

TAR: Veliki pričali malima kamishibai priče

Foto OŠ Tar-Vabriga

Kamishibai u Morskom konjiću

Nedavno su učenice OŠ Tar-Vabriga, Megi Gostojić Strani, Tessa Sokolović, Lana Brčić, Ema Šolar i Katia Mihoković sudjelovale u školskom projektu likovne grupe “Veliki pričaju malima”. Tako su svoje vještine ilustriranja i pripovijedanja predstavili s dvije kamishibai priče, Ružno pače i Ježeva kućica, djeci u vrtiću Morski konjić u Taru.

Projekt se provodi pod vodstvom mentorice Marina Dželalija Jakominić.

Foto OŠ Tar-Vabriga
Foto OŠ Tar-Vabriga

Što je kamishibai?

Kamišibaj [kamishibai] je umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika na maloj drvenoj pozornici. Riječ je o umjetnosti koja spaja sliku i riječ, odnosno podrazumijeva interakciju govora i slike. Korisno je sredstvo i pomagalo za rad s djecom jer razvija maštu, kreativnost, likovnu i govornu izražajnost te komunikacijske i jezične vještine.

Kamišibaj je tvorenica od riječi kami što znači papir i šibaj što znači gledalište ili kazalište. Neki ga zovu papirnatim kazalištem i kazalištem iz kofera, no jedno je sigurno: to je vještina pripovijedanja i kazivanja uz pomoć slika. Pritom dolazi do interakcije različitih umjetnosti.

Kamišibaj potječe iz Japana. To je tradicijski oblik pričanja priča djeci. Početkom prošloga stoljeća na ulicama Japana pojavili su se pripovjedači koji su biciklom putovali iz sela u selo (gaito). Prodavali su ručno izrađene slatkiše. Osim slatkiša, na biciklu je bila pričvršćena i mala drvena kutija – butaj, piše na Školskom portalu.

Sve o tome čitajte na linku https://www.skolskiportal.hr/sadrzaj/ucitelji-stvaraju/kamisibaj-pripovijedanje-uz-slike/

novigrad muzej lapidarium

NOVIGRAD: Vijećnici odabrali ravnatelje Muzeja i Gradske knjižnice

Foto Istarska županija - Festival zavičajnosti u Fažani 2023.

U tijeku javno savjetovanje o planu za razvoj kulture Istarske županije 2024.-2029: Predstavljanje u Poreču, Puli i Pazinu