in

Učenici porečke SŠ Mate Balote osvojili nagradu na HUP-ovom natječaju PODUZETNICI BUDUĆNOSTI

Foto Tanja Kocijančić

Porečka Srednja škola Mate Balote osvojila je još jedno vrijedno priznanje – tim učenika u sastavu Leonardo Žagar, Denis Kavazović, Filip Leindl i Fabian Lenoir pod mentorstvom prof. Jasmine Drobić-Arslanagić osvojio je nagradu na natječaju Hrvatske udruge poslodavaca „Poduzetnici budućnosti“ za projekt „E-Sezonac“ u novčanom iznosu od 5.000 kuna.

Danas je tim povodom u SŠ Mate Balota upriličena svečana predaja nagrade i priznanja koje su uz mentoricu preuzeli učenici, danas studenti fakulteta u Rijeci i Opatiji, Kavazović i Žagar. Na svečanosti su bili prisutni uz ravnatelja škole Krešimira Bronića i dogradonačelnicu Poreča Nadiju Štifanić-Dobrilović i član izvršnog odbora HUP-a, ujedno i vlasnik Sunce Koncerna, Jako Andabak, te drugi predstavnik HUP-a Nenad Seifert koji su priznanja osobno uručili dvojici od četvorice učenika i njihovoj mentorici, ali i ravnatelju škole.

Natječaj „Poduzetnici budućnosti“ bio je namijenjen timovima svih srednjih škola Republike Hrvatske, a HUP ga je proveo u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Natječaj s nagradnim fondom od 250.000 kuna bio je otvoren od 4. ožujka 2018. do 29. travnja 2019., a nositelji prijava za sudjelovanje bile su srednje škole. Sredstva koje su škole dobile kao nagradu za najbolje ocijenjene projekte i ideje uložit će se u edukaciju učenika o poduzetništvu te razvoj poduzetničkih znanja i vještina učenika škole. Porečki učenici su lani, kada je natječaj objavljen, bili maturanti, a idući će natječaj HUP raspisati uskoro, točnije tijekom ožujka.

Kavazović i Žagar prisutnim su učenicima, uzvanicima i medijima predstavili svoj projekt E-Sezonac, koji je za sada u početnoj fazi, a namjera im je da to postane aplikacija i Facebook stranica koja će pomoći školarcima da lakše pronađu sezonski posao. Svi će oglasi poslodavaca biti na jednom mjestu, te će stranica/aplikacija biti na više jezika kako bi se približili i inozemnim poslodavcima.

Ravnatelj Bronić istaknuo je da im je prvi put u goste došao netko od organizatora natječaja koji je poželio osobno uručiti nagradu učenicima. Naglasio je da njihova škola ostvaruje brojne uspjehe na natjecanjima, što je odraz rada i truda učenika, ali i profesora i mentora koji ih potiču i rade s njima.

U ime Grada Poreča dogradonačelnica je također čestitala učenicima i mentorici, navevši da ova škola ima kontinuitet u sudjelovanju na natječajima. „Iza uspješnih učenika stoje dobri i uspješni profesori i mentori“, istaknula je Štifanić-Dobrilović i pozvala učenika da se nakon fakulteta vrate u svoj grad. Poreč je okrenut mladima i poduzetništvu, te ima brojne mjere za poticanje onih koji se time bave i koji tek kreću u poduzetničke vode.

Prije službenih govora istaknuto je sve najvažnije o ovoj porečkoj srednjoj školi koja 136 godina postojanja poljoprivredne škole. Uz poljoprivrednu, ova škola danas obrazuje učenike u ekonomskoj struci, te općoj i jezičnoj gimnaziji. Broje oko 420 učenika u 20 razrednih odjela.

Uz obavezni školski program, učenicima je ponuđen niz sadržaja kroz izvannastavne aktivnosti te  dodatnu i izbornu nastavu. Tako, imaju, među ostalim, najstariju tradiciju dodatnog poučavanja njemačkog jezika u Županiji, nakon čega učenici polažu završni ispit za Njemačku jezičnu diplomu i stječu pravo izravnog upisa na bilo koji fakultet u Njemačkoj i Austriji.

U raznim sportskim klubovima učenici postižu značajne rezultate, a već je niz godina za redom njihov školski sportski klub najuspješniji u Županiji.

Osobito su istaknuli postignuća u natjecanjima znanja na županijskoj i državnoj razini iz talijanskog, njemačkog i hrvatskog jezika, geografije, povijesti, biologije, matematike te ekonomske i poljoprivredne struke predmeta. 

Grad Poreč na natječaju za udruge iz područja poljoprivrede osigurao 250 tisuća kuna

alkohol vozač pijan ilustracija policija

Policija je u vikend akciji uhvatila brojne pijane vozače – rekorder je napuhao 2,48 promila!