in

VRSAR – TAR: Vrtići na Festivalu zavičajnosti s projektom “Istra u očima djece – što nas povezuje kao susjede”

Vrsarski mališani iz grupe Sjenice u istarskoj nošnji

Dječji vrtić “Tići” Vrsar sudjelovao je nedavno na Festivalu zavičajnosti u Svetvinčentu. Zahvalnicu za potporu i suradnju primila je odgojiteljica Alesandra Perić Čuka prezentiravši projekt “Istra u očima djece – što nas povezuje kao susjede….”. Projekt je prezentiran u suradnji s dječjim vrtićem Morski konjić iz Tara. Cilj je bio povezati dva vrtića, otkriti sličnosti i različitosti u provedenim projektima.

Projekt pod nazivom “Susjedi kroz vrijeme” započeo je 2019. godine s djecom predškolske skupine Vrapčići (2019.-2020., odgojiteljice Alesandra Perić Čuka i Nada Božinović), te se nastavio i u narednoj pedagoškoj godini s djecom predškolske i starije vrtićke skupine Sjenice (2020.-2021., odgojiteljice Franka Gerometta i Vesna Paris).

Cilj projekta bio je istražiti i približiti djeci povijesnu i kulturnu baštinu ostavljenu nama u nasljeđe, potaknuti istraživački duh i povezati djecu s našim mjestom. Obje su skupine projekt shvatile vrlo ozbiljno, jer ipak su oni mali istraživači. Djeca su upoznala legende mjesta, grb, mozaike, starogradsku jezgru i njezine povijesne znamenitosti. Maskirana povorka mjestom također je bila tematski povezana projektom, a u pomoć su nam uskočili roditelji koji su u suradnji sa djecom izradili tradicionalne kamene kuće koje krase naše mjesto.

Arheologinja Katerina Gerometta djeci je predstavila arheološko nalazište Monte Ricco. Kako se projekt privodio kraju, skupina Sjenice je zaplesala u tradicionalnim nošnjama.

BUJE: U srijedu KINO ISTRA donosi filmske poslastice “Los Bando” i “Bliski prijatelj”

Za prvi udarni turistički vikend stiglo gotovo 300.000 turista, približavamo se rezultatima iz 2019.