in

ZDRAVI ŽIVOTNI IZBORI – OŠ Poreč: Prijatelji su me pažljivo slušali!

Foto OŠ Poreč

Aktivnu ulogu u prevenciji i poticanju na zdrave životne izbore ove su godine preuzeli  predstavnici Vijeća učenika u svojim razrednim odjelima. Učenici su samostalno odradili radionicu s vršnjacima Glasam ZA zdrave životne izbore.

osnovna škola poreč mjesec prevencije protiv ovisnosti
Foto OŠ Poreč

U Osnovnoj školi Poreč  Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježen je tradicionalnim projektom i aktivnostima “Naš izbor je zdrav život“ koji se odvija u suradnji škole i Zdravog grada Poreč.

Ove godine poseban naglasak bio  je na projektnoj aktivnosti Glasam ZA zdrave životne izbore namijenjenoj svim učenicima škole. Cilj aktivnosti bio je poticanje aktivne uključenosti učenika u promišljanje o zdravim životnim navikama, opasnostima uporabe sredstava ovisnosti i loših izbora koji dovode do razvoja ovisničkih i drugih rizičnih ponašanja.

Foto OŠ Poreč
Foto OŠ Poreč

Radionicu za učenike 1. – 4. razreda provele su njihove razredne učiteljice. Za učenike 5. – 8. razreda radionicu su održali učenici, predstavnici razrednog odjela u Vijeću učenika.

Osnaživanje i podučavanje učenika za samostalno provođenje radionice provele su pedagoginja i psihologinja škole na Vijeću učenika. Učenici su iskustveno prošli kroz proces provedbe radionice, te su dobili upute i pripremu za provedbu radionice sa svojim razrednim odjelom. Radionicu su učenici održali tijekom sata razrednika uz podršku razrednika i vršnjaka.

Tijekom radionice učenici su suradnim učenjem opisivali zdrave životne izbore, razgovarali o zdravim životnim navikama te navodili rizike i opasnosti po zdravlje koje mogu dovesti do ovisničkih i drugih rizičnih ponašanja. Na kraju radionice stvarali su poruke vršnjacima ili odraslima zbog kojih je važno glasati ZA zdrave životne izbore.

Neke od razrednih poruka su:

 • Čuvajte svoje zdravlje jer sve što radite, radite sebi. (8.b)
 • Živite zdravo i ne dozvolite da vas tuđe loše navike pokolebaju. (8.c)
 • Živi stvarnost, pusti virtualnost. (7.d)
 • Zdravlje je najvrednije, potrebno ga je čuvati.  (7.c)
 • Biraj što želiš, ali biraj pametno i razumno i razmišljaj o posljedicama. (6.a)
 • Cijeni sebe i druge. (4.c)
 • Nemojte da vas loše odluke uvuku u probleme. (4.b)
 • Razmišljajte o svojim postupcima. Ne radi drugima ono što ti ne želiš da ti se vrati. (2.b)
 • Budite odgovorni. (2.a)

Po završetku radionice učenici koji su je održali i na taj način pruzeli ulogu učitelja, bili su puni pozitivnih utisaka, izdvajamo sljedeća:

 • Prijatelji iz razreda su me slušali i bili su aktivni. (Antea, 6.a)
 • Bilo mi je jako zabavno i  poučno educirati moje kolege. (Leni, 8.c)
 • Radionica je lijepo osmišljena i sve je dobro prošlo u razredu. Osjećala sam se uzbuđeno i jako sretno jer se svima svidjela radionica. (Gresa, 7.b)
 • Trebalo je vremena dok se cijeli razred nije uključio u rad. Bio sam znatiželjan kakve ću odgovore dobiti od učenika te mi je bilo zanimljivo promatrati suradnju učenika u skupnom radu. (Ruben, 7.c)

Pozitivno iskustvo kad učenik postane edukator svojim vršnjacima o zdravim životnim izborima, višestruko je korisno, kako za učenike tako i za školu.

Osnovna škola Poreč i Zdravi grad Poreč

lagur istarski švoj natječaj dodjela potpora

VRSAR: Odobrena potpora projektu TZ-a „Jedi zdravo, čuvaj plavo“

Istarska županija uvodi pilot projekt tečajeva talijanskog jezika za vrtićku djecu